הכוונה ללימודים: מה כדאי ללמוד ואיך בוחרים לימודים?

הכוונה ללימודים - מה כדאי לי ללמוד?

בחירת לימודים היא צעד חשוב עבורנו לצורך פרנסה ותעסוקה. רוב ימינו נשהה במקום עבודה – לפי נתוני OECD לשנת 2022, אנו עובדים בממוצע 1,683 שעות בשנה. לא מעט אה?!

שאלת תחום העיסוק מעסיקה צעירים אחרי צבא וגם לא מעט כאלה שהם באמצע החיים. השאלה היא מה תחום העיסוק המדויק לי כך שארגיש תורם משמעותי ובעל ערך. אולם לא נוכל להתעלם משאלות חשובות נוספות כמו האם יש ביקוש בשוק העבודה למקצוע הספציפי, איזה סוג לימודים מתאים ועוד.

הבחירה לא קלה ולא פשוטה כפי שאולי נדמה, ולמעשה רבים מגלים שבחרו תחום שאינו מתאים להם – ונוטשים את הלימודים באמצע.

כדי להבין מה כדאי ללמוד, יש כמה שאלות שכדאי לתת להן מענה טרם הבחירה:

  • האם יש תחום מסוים שאהוב עליכם, אותו תרצו ללמוד ובו תרצו לעסוק?
  • האם לתחום זה יש ביקוש כלשהו בשוק העבודה?
  • כמה זמן יידרש ללמוד את התחום ולקבל תעודה כלשהי?
  • האם אפשר לעסוק בתחום הנ”ל גם בלי שום סוג של לימודים?

יש אינספור תחומי לימוד שחלקם מקושר למקצועות מסוימים – מה שלעיתים מקשה על הבחירה. לא מעט מתלבטים פונים למכוני ייעוץ ולאנשי מקצוע בניסיון להבין מה כדאי להם ללמוד, האם יש בכלל קשר בין הלימודים המועדפים עליהם ובין מקצוע כלשהו – והאם בכלל שווה להם ללמוד משהו.

“איקיגאי” (Ikigai) הוא מושג שיכול לסייע לנו להבין במה כדאי לבחור:

  • מה אנו אוהבים לעשות?
  • במה אנו טובים?
  • האם ישלמו לנו על זה?
  • מה העולם צריך?
איקיגאי (Ikigai)

אם מצאתם תחום לימודים (או עבודה) שמשלב יחד את כל 4 הרכיבים הללו, הרי שאתם במצב של “איקיגאי” – שמשמעותו היא “הסיבה להיות ולחיות” ביפנית. שילוב של פחות מ-4 הרכיבים יניב לכם תחום לימודים או עבודה פחות “מושלמים” עבורכם.

חשוב לזכור שזו רק תבנית בסיסית שמיועדת לכוון אתכם בצורה ראשונית. הכוונה ללימודים יכולה להיעשות גם בצורה מקצועית, במיוחד עבור מי שמתלבט בין בחירות שונות. בהכוונה תעסוקתית אוסיף עוד שאלות וכלים לקבלת תמונה מלאה ומדויקת עבורכם.

הנה כמה אלמנטים שכדאי לקחת בחשבון בבחירת לימודים.

תחום הלימודים / העיסוק

השאלה הראשונה והחשובה ביותר שנרצה לקבל עליה תשובה, היא מה תחום הלימודים שנרצה להשקיע בו. לרוב אנו נוטים לחשוב שתחום הלימודים נגזר בהכרח מבחירת המקצוע בו נרצה לעסוק, אבל לא תמיד זה נכון.

מצד אחד, בהחלט יש תחומי לימוד שקשורים במהודק למקצועות ספציפיים – כגון משפטים, רפואה, ראיית חשבון, סיעוד, פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, אדריכלות, הנדסה לסוגיה, מדעי המחשב וכן הלאה. למעשה, רוב המקצועות הללו מחייבים בדרך כלל תואר אקדמי כדי לעסוק בהם. לימודים בתחומים אלו מובילים את הלומד עקב בצד אגודל אל עבר קריירה בתחומים הקשורים אליהם.

מצד שני, אם נחליט שאנו רוצים ללמוד פילוסופיה, אמנות, קולנוע או תיאטרון – אין הדבר אומר בהכרח שזה יהיה גם תחום העיסוק שלנו בעתיד. גם תואר במנהל עסקים הוא תואר כללי יחסית, למרות שהוא כן מכוון אל עולמות ספציפיים יותר. לא כל בחירת לימודים קשורה בהכרח למקצוע כלשהו, אם כי לרוב זה אכן המצב.

סוג / משך הלימודים

כפי שכבר כתבתי כאן בעבר, ניתן לבחור בין כמה סוגים של מסלולי לימוד; כל אחד מהם נבדל במשך הלימודים, עומק הידע וסוג התעודה שתקבלו בסיום.

ההבדלים העיקריים בין תואר אקדמי, הנדסאי ותעודת מקצוע קשורים גם הם לשאלה מה כדאי לי ללמוד. מי שיכול ורוצה להשקיע בתואר אקדמי, מתכנן לימודים ארוכים ובדרך כלל אינטנסיביים יותר בהשוואה למי שמעוניין בתעודת הנדסאי או לימודי תעודה.

עם זאת, בשנים האחרונות העולם נוטה יותר אל לימודים מקצועיים, ממוקדים וקצרי טווח. הכשרות מקצועיות קצרות מקבלות לא פחות חשיבות מתארים אקדמיים (תלוי באיזה תחום), בעיקר אם מדובר במועמדים לעבודה שכבר צברו ותק וניסיון מעשי בתחום המבוקש. כפי שכבר ציינתי, יש תחומי עיסוק שמחייבים לימודים מסוג מסוים ויש לקחת זאת מראש בחשבון.

שיקולים כלכליים

לימודים מקושרים בדרך כלל לעבודה, שנועדה לספק לנו כרית פיננסית כמה שיותר נוחה לאורך 40 שנות קריירה. אם השיקול העיקרי שלכם הוא הנושא הכלכלי, ודאי תרצו ללמוד תחומים שיביאו עמם מקצוע מתאים לשיקול זה: הייטק, פיננסים, עריכת דין, רפואה ועוד. כל אלו הם מקצועות מתגמלים ביותר, הן מבחינת משכורות והן מבחינת הטבות נוספות.

כאן המקום לציין שכ-20 אחוזים מאיתנו מעדיפים להיות עצמאים ולא שכירים, או שילוב כלשהו ביניהם. חלק מהעצמאים מבינים זאת כבר בתחילת דרכם המקצועית, וחלק מבינים זאת רק לאחר תקופה מסוימת של עבודה כשכירים. כדאי לקחת בחשבון גם את ההעדפה הזו בבואכם לבחור תחום לימודים, אם כי לרוב שאלת עצמאי או שכיר פחות רלוונטית לבחירת תחום הלימודים.

התפתחויות עתידיות

אופק מקצועי הוא בהחלט נושא חשוב בעת בחירת לימודים, אם כי לטעמי הוא נמצא קרוב לתחתית הסולם. מדוע? מכיוון שאיש אינו יכול לחזות את העתיד, בטח שלא בצורה מוחלטת. היום טוענים שה-AI יחסל משרות, בעוד שלמעשה איש אינו יודע בוודאות מה יקרה. רבים חזו את מותם של העיתונים המודפסים, אבל ניכר שלמרות ההתפתחויות הדיגיטליות אנשים רבים ממשיכים לקרוא בהם.

עם זאת, בהחלט אפשר להסיק מסקנות כלשהן לגבי העתיד. לדוגמה: ככל שתוחלת החיים עולה וגדל מספרם של בני הגיל השלישי, סביר להניח שבמקביל גם יגדל הביקוש לתחומי עיסוק כגון סיעוד וגריאטריה. דברים דומים ניתן לומר על תחומי המדע והטכנולוגיה השונים, שיש להם נטייה להתפתח ולהשתדרג עם חלוף השנים – בדגש על רפואה, בינה מלאכותית וכן חלק ניכר מהתחומים שקשורים לעולם ההייטק.

רגע לפני סיום

הכוונה ללימודים עשויה להיות פשוטה עבור אחדים וקשה עבור אחרים. יש לשקול כמה וכמה פרמטרים בבואנו לענות על השאלה מה הכי כדאי לי ללמוד, ולא תמיד אנו צולחים את המשימה.

יש כאלה שנתונים ללחץ חברתי או אישי ללימודים ולמקצועות מסוימים, בעוד שאחרים כלל אינם יודעים מה מתאים להם. עוד אופציה היא אנשים שאין להם צורך בלימודים, וזה לגיטימי בהחלט. לא כל אחת ואחד מתאימים למסגרות המוכנות מראש שהוצבו לנו על ידי החברה.

אם אתם מבולבלים או מתלבטים לגבי בחירת לימודים – פנו אליי ואשמח לעזור.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp