מרכז הערכה הוא למעשה יום מיון מרוכז לכלל המועמדים למשרה מסוימת, במטרה להעריך את יכולותיכם המקצועיות, האישיות והחברתיות וכן את האופן בו אתם יכולים לקבל החלטות, יכולת עבודה בצוות, עמידה בתנאי לחץ ועוד.
זו סיטואציה לא פשוטה, מכיוון שבוחנים אתכם בשבע עיניים מכל כיוון – איך אתם מציגים את עצמכם, כיצד אתם מתנהלים עם אחרים ומגיבים להם, בדיקת יכולותיכם המקצועיות והאישיות במבחנים מסוגים שונים. בדר”כ יש נציג שמפעיל את הדינאמיקה ועוד שניים שלושה שרק מתבוננים ורושמים מה הם רואים.
מרכזי הערכה ומיון מיועדים בדרך כלל לתפקידים בכירים וניהוליים, אך לעיתים גם מועמדים למשרות זוטרות יותר יכולים להישלח למרכז הערכה. כיום יש בישראל כמה עשרות מכוני מיון והערכה שזה תפקידם, אם כי יש כמה חברות וארגונים שמקיימים ימי מיון מרוכזים גם באופן עצמאי.
אחד מהנועצים שלי אמר פעם שלהיות במרכז הערכה זה כמו לזרוק חתיכת בשר לקבוצת אריות, ולתת לכולם להתנפל על המציאה. אומנם זו הייתה תחושתו האישית הסובייקטיבית, אבל אין ספק שהלחץ ומורכבות המשימות עלולים להיראות לעיתים מעבר ליכולותינו.
אחרי יותר מ-18 שנות ייעוץ והכוונה תעסוקתית, פיתחתי מתודה ייחודית שאפשרה למאות מלקוחותיי לא רק לצלוח את מרכזי ההערכה – אלא גם להתקבל לתפקיד הנחשק, וזאת לאחר שהצליחו לדייק את היעד התעסוקתי המדויק להם.
באופן כללי ניתן לומר שכלל האצבע להצלחה הוא ביטחון עצמי ומוטיבציה רבה להצלחה. אני מאמינה שככל שתנהגו בביטחון ותגיעו מוכנים למבחני המיון הסיכויים שלכם רבים יותר.
שלב ההצגה העצמית | בשלב זה כל אחד מהמועמדים מתבקש להציג את עצמו בצורה קצרה ועניינית. אפשר לראות בזה שיווק עצמי בנוסח Elevator Pitch, בו יש לכם דקה לספר על עצמכם. במהלך שלב זה, הקפידו לשמור על קשר עין עם כולם שווה בשווה, או לחילופין הביטו רק במראיין/ים. המגייסים בשלב זה בוחנים יכולת הצגה עצמית, ביטחון, דיבור בפני קהל ובודקים האם אתם עונים לצרכים שלהם. מומלץ מאוד להתכונן מראש בבית או באמצעות יועץ מקצועי בתחום. |
שלב הדינמיקה הקבוצתית | בשלב זה המועמדים מתבקשים לבצע משימות משותפות. תוך כדי המשימות, המגייסים בוחנים כיצד מתנהג כל מועמד: האם הוא מבצע את המשימה לבדו או שהוא נעזר באחרים ועוזר להם? מי יותר מסוגר ומי משדר ביטחון? למי יש יכולות מנהיגות טבעיות ומי נשאר יותר בצד? הטיפ הכי טוב לשלב זה הוא להתנהג כאילו באתם ליום עבודה רגיל במקום העבודה, ואתם מתבקשים לבצע משימה יחד עם אנשי צוות נוספים. הקפידו להשמיע את דעתכם כדי לא להיות בצד, מבלי לדרוס דעות של אחרים ולאפשר גם להם להשתתף. |
שלב הסימולציות | בשלב זה מתבקשים המועמדים להיכנס לתוך משחק תפקידים. דמיינו שכבר התקבלתם לתפקיד, אבל כעת עליכם להתמודד עם סיטואציה בעייתית כלשהי (לקוח כועס במרכז השירות, למשל). אתם תגלמו צד אחד, ומועמד אחר מולכם יגלם את הצד השני. המגייסים יבחנו כיצד אתם מתמודדים עם הסיטואציה – מגיבים באסרטיביות אבל לא בתוקפנות (יכולת גמישות); כמה אתם מקשיבים לנאמר לכם ואיך אתם מנסים להביא את הבעיה לידי פתרון; האם אתם יצירתיים בדרך הטיפול בבעיה ועוד. |
מומלץ מאוד לתרגל את כל שלושת השלבים מראש, כדי לראות איך אתם מגיבים, כיצד אתם מתנהלים ואילו מסרים סמויים וגלויים אתם משדרים.
לא בטוחים מהן החוזקות והחולשות שלכם?
זקוקים לייעוץ מקדים ולהכנה מראש?
Copyright © 2021 ייעוץ לכלכלת המשפחה והכוון תעסוקתי - דניאלה הירש
קידום אורגני וניהול תוכן - עמית אדלר