מה עדיף: תואר אקדמי, הנדסאי או לימודי תעודה?

תואר אקדמי, הנדסאי או לימודי תעודה

בשנים האחרונות יש נטייה לחשוב שרק מהנדס או רופא צריכים תואר אקדמי, וכל היתר יכולים להצליח עם לימודי תעודה או קורסים מקצועיים קצרים. האומנם?

צעירים רבים סוברים שלא צריך תואר אקדמי בימינו. הם רוצים לעבוד מעט ולהרוויח הרבה, והאמת שזו משאת נפשם של רבים. הבעיה היא שזו בדרך כלל פנטזיה לא מציאותית.

מה שקורה בפועל הוא שכל הקורסים הקצרים שמבטיחים לך להיות מתכנת ב-3 חודשים – לא עומדים במבחן המציאות. רבים מבוגרי הקורסים לא מוצאים עבודה, ובסופו של דבר מגיעים אליי לייעוץ.

הבדלים עיקריים בין תואר, הנדסאי ותעודה

מקצועות רבים ניתנים ללימוד הן במסגרת של תואר אקדמי והן במסגרות של לימודי הנדסאי או לימודי תעודה. ההבדלים יתבטאו בעיקר בהיקף תוכניות הלימוד, וכן במקומות העבודה המתאימים לכל אחד מהסוגים הנ”ל.

תואר אקדמי נמשך לפחות 3 שנים (תלוי אם תואר ראשון, שני או שלישי) והיקף הלימודים בו הוא המעמיק ביותר. לימודי הנדסאי נמשכים בדרך כלל בין שנה לשנתיים, עם היקף לימודים מצומצם יותר. לימודי תעודה וקורסים מקצועיים נמשכים כמה חודשים עד שנה לכל היותר, והתעודה הניתנת בדרך כלל אינה מטעם גוף ממשלתי – אלא רק מטעם המוסד בו למדנו.

אז איך תדעו?

שיקול 1 – תחום העיסוק

כפי שכבר ציינתי בהתחלה, יש בהחלט מקצועות שמחייבים תואר אקדמי לפי חוקי המדינה. ללא תואר לא ניתן בכלל להתחיל לחשוב על עיסוק בתחומים הללו – כגון רפואה, הנדסה, עריכת דין, הוראה, טיפול פסיכולוגי או סוציאלי וכן הלאה.

פסיכולוג, למשל, לא מורשה לעסוק בטיפול במדינת ישראל אלא אם כן יש לו לפחות תואר שני. זה בהחלט סוגר את הדיון באשר לאפשרויות הבחירה. מי שרוצה לעסוק באחד התחומים שמחייבים תואר אקדמי, לא יכול להתפשר ולבחור בלימודי הנדסאי או תעודה. גם מי שרוצה לעשות קריירה בתחומים מחקריים באוניברסיטאות ובמכונים שונים, יהיה חייב להגיע לפחות לתואר שני בתחומו.

כאן המקום לציין שיש גם מקרים מיוחדים שנמצאים בין לבין. לדוגמה, מי שרוצה לעבוד בחברת הייטק ככל הנראה יהיה חייב להיות בעל תואר ראשון לפחות במדעי המחשב; זאת למרות שאין שום חוק שמחייב זאת, כפי שקורה בתחומים האחרים. במקרה כזה מסתכלים אפילו על המוסד שממנו מגיע התואר, כאשר תואר אוניברסיטאי נחשב יוקרתי יותר מאשר תואר של מכללה.

עם זאת, גם למטבע הזה יש צד נוסף. כמנהלת משאבי אנוש בהייטק קיבלתי לעבודה לא מעט מתכנתים מחוננים ללא תואר, כי היו אוטודידקטים ולמדו לתכנת כבר מכיתה ג׳. במבחן מקצועי קצר אפשר לגלות יכולות חשיבה יצירתית, ובמקרים האלה התואר הפך לשולי ממש.

מצד שני יש הרבה תחומי לימוד שאינם מחייבים תואר, ומאפשרים לבחור גם בלימודי הנדסאי או לימודי תעודה מקצועיים. אם אתם רוצים לתכנן מבנים אתם לא חייבים להיות אדריכל עם תואר אקדמי, ויכולים להסתפק גם בתואר הנדסאי. זה אומנם יגביל את האפשרויות שלכם מבחינה מקצועית, ולא תוכלו לתכנן מבנים מעבר לגובה או גודל מסוימים – אבל יש מי שזה בהחלט מספיק עבורו. חוץ מזה, תמיד אפשר להשלים את תעודת ההנדסאי לתואר אקדמי.

שיקול 2 – משך הלימודים

האם יש לכם זמן וסבלנות לשקוד על לימודים אקדמיים במשך מספר שנים? תואר ראשון ידרוש מכם 3 עד 4 שנים; תואר שני ידרוש שנתיים נוספות ותואר שלישי ככל הנראה לפחות עוד שנתיים או שלוש. המענה לשאלה זו תלוי כמובן בשיקול מס’ 1 שהוצג קודם לכן – כלומר תחום העיסוק הרלוונטי. מי שרוצה לעסוק בתחום שמחייב תואר, לא יוכל לבחור בלימודים לטווח קצר יותר.

מי שקצר בזמן ובסבלנות (או מי שרוצה להתמקד בתחום שלא מחייב תואר) יכול לבחור בלימודים קצרים יותר, כגון הנדסאי (שנה עד שנתיים) או לימודי תעודה (כמה חודשים עד שנה). בתחום ההייטק, כפי שציינתי קודם לכן, יהיה קשה יותר להשתלב עם לימודי תעודה בלבד – אז כדאי לקחת זאת בחשבון.

שיקול 3 – אופק מקצועי

מעבר לעובדה שלימודים יכולים להיות מקפצה לתפקיד חדש או תחום עיסוק חדש, הם יכולים לשרת אותנו גם למשך שנים רבות בעתיד. אם אתם מתכננים קריירה בתחומים כגון רפואה, משפטים או הוראה – הלימודים מהווים את התשתית שעליה יונח גם עתידכם המקצועי בהמשך הדרך.

כמובן שתמיד ניתן ללמוד גם בהמשך החיים, ולצבור עוד תארים וקורסים שונים. כל אלו יסייעו לכם במעלה הדרך אם יהיה בהם צורך. עובדי הוראה, למשל, מקבלים תוספות שכר עבור קורסים והשתלמויות שהם צוברים במהלך עבודתם, הרבה אחרי שסיימו את לימודיהם בתחום ההוראה. רופאים מקבלים תוספות על שדרוגים מקצועיים.

עם זאת לא ניתן לזלזל גם בתעודות ובקורסים מקצועיים. אפשר בהחלט להתחיל מלימודי תעודה בתחום מסוים, ואז בהמשך החיים להבין שאולי כדאי לשדרג עם תואר אקדמי. כמובן שאז זה כבר עלול להיות מאוחר מדי, כי למרביתנו כבר תהיה משפחה ועניינים אחרים שיסיחו את דעתנו מלימודי המשך. ובכל זאת, לא חסרים רבים שעושים שינוי קריירה או הסבה מקצועית גם בגילאי 30, 40 או 50.

אז איך מחליטים?

מתחילים מהשיקול הראשון – באיזה מקצוע נרצה לעבוד. זה גם השיקול החשוב ביותר, מכיוון שהוא מכתיב את רוב התשובה לשאלה באיזה סוג לימודים נצטרך לבחור.

רוב הסיכויים ששני השיקולים הנוספים כבר ייגזרו מהשיקול הראשון בצורה כזו או אחרת, וכך תוכלו לקבל תשובה לשאלה מה עדיף לכם: תואר אקדמי, לימודי הנדסאי או תעודה מקצועית. למשל, אם אני בוחר להיות אינסטלטור – קורס קצר יספיק.

לא בטוחים? עדיין מתלבטים?
פנו אליי ויחד נגיע לתשובה הטובה ביותר עבורכם.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp