איך עושים שינוי קריירה: מדריך הסבה מקצועית באמצע החיים

מדריך הסבה מקצועית - שינוי קריירה

מכירים את משבר אמצע החיים?

ככה, מאמצע שום מקום, אחרי התואר והניסיון התעסוקתי במשך לא מעט שנים – ככה פתאום עולה הצורך לשנות. זה יכול להיות תחושה של עייפות החומר או מיצוי; או פשוט שחיקה בעבודה בנוסח “אין לי כוח לקום בבוקר ובא לי משהו אחר”.

זה קרה לכל כך הרבה לקוחות שלי:

  • בכיר בענף המלונאות החליט ש”די”, משעמם לו.
  • עובדים בתחום המסעדנות מרגישים שקשה מדי פיזית והגוף מאותת לעצור.
  • אנשי הלילה רוצים עבודה ביום.
  • ואנשים שעובדים עם המון רעש רוצים שקט.

רוצים שינוי קריירה? אתם לא לבד

סקר שנערך בארצות הברית ופורסם בסוף 2022, מגלה כי רבע מהמשיבים שוקל לעשות הסבה מקצועית ולעבור למקצוע חדש במהלך שנת 2023. עוד מגלה הסקר כי שליש יחליף עבודה באותו תחום עיסוק, ורבע יתחילו קריירה שנייה בתחום חדש לחלוטין.

ומה קורה בישראל? לפי מחקרים שנעשו בשני העשורים האחרונים, בני דור ה-Y (שנולדו בין 1981 ל-1996) מחליפים מקום עבודה כל שנה עד 3 שנים. התחלופה הזו כוללת גם החלפת תחומי עיסוק. יש לציין שהתחומים הבולטים ביותר להסבה מקצועית בישראל הם הסבה להוראה, לסיעוד ולהייטק.

כמו כן כולנו נחשפנו לביטוי “ההתפטרות השקטה” – אנשים שלא רוצים להמשיך במקום העבודה או בתפקיד מסוים, אבל נשארים במקומם מטעמי נוחות, ולא בגלל שהם באמת רוצים. מאחורי הביטוי המעורפל הזה, מתחבאים נתונים לא פשוטים.

סקר שנערך בישראל בקרב 2,200 עובדים בדרג ביניים עם ותק של 10 שנים, מעיד כי כמעט שליש (32%) חיפשו עבודה אחרת מיוזמתם. 20% מחפשים עבודה אחרת או “מורידים הילוך” בעבודה הקיימת; 10% כבר עם רגל בחוץ, בידיעת המעסיקים.

איך עושים הסבה מקצועית בצורה יעילה

בממוצע, הרצון לבצע שינוי קריירה כמעט תמיד יתפוס אותנו בגיל 40 עד 50 (ולפעמים גם בגיל 30 או 35). במקום לנוח על זרי הדפנה אנו מרגישים חסרי מנוחה ומבקשים שינוי.

השינוי הזה תלוי גם בתפישת העולם שלנו. רוב האנשים רואים את העבודה בשלוש אפשרויות: (1) פרנסה בלבד, (2) קריירה (שמביאה איתה סטטוס, יוקרה, קידום, כסף) וכן (3) הגשמה עצמית. נקודת המבט הזו, בשילוב המצב הקיים (שחיקה, מיצוי ועוד), תקבע האם נחוש בצורך לחולל שינוי.

מצד אחד החשש משינוי הוא מובן; מצד שני יש מספיק גורמים שמושכים אותנו אל עבר התחושה שדרוש כאן שינוי.

דוגמה מהחיים

יוסי, נועץ שעבד 20 שנה כמהנדס מים, רצה שינוי. נמאס לו לשבת במעבדה, ולכן הלך ללמוד את תחום הביטוח. הוא למד והשיג את כל התעודות המקצועיות כדי להפוך לסוכן ביטוח. זה עזר לו מאוד גם ברמה האישית והמשפחתית, לעשות סדר בתיק הביטוח שלו ושל כל משפחתו המורחבת.

עם זאת, בשלב בו הוא התלווה לסוכן ביטוח ליום שלם – הבין שהוא לא יכול לעשות לבד את כל העבודה, ושהוא זקוק לאנשים נוספים כגון אנשי מכירות, אדמיניסטרציה וכן הלאה. מכיוון שכל זה פחות התאים לו, בסופו של דבר הוא נשאר בתפקידו בגוף ציבורי כמהנדס מים. לאחר כמה חודשים, סיפר שהתקדם למשרת ניהול אגף.

לפעמים התמריץ לעשות שינוי לא מחייב שינוי קריירה של ממש, אלא שינוי תפקיד באותו תחום ובאותה חברה.

מה דרוש לשינוי קריירה מוצלח

בעקבות המקרה של יוסי, חשבתי לעצמי מה הם השלבים שהוא עבר, שאולי יעזרו גם לכם בתהליך השינוי:

  • להגדיר מחדש את הרצון שלי, הערכים שלי ותחומי העניין החדשים.
  • להכין רשימה של הכישורים שכבר יש לי ושיעזרו לי בתפקיד הבא (למשל יכולות ניהול, מוסר עבודה, מנהיגות, פתרון בעיות וכו’).
  • לבדוק ולחקור את תחום העיסוק החדש – מהם טווחי השכר ואפשרויות הקידום; לדבר עם אנשים בתחום ולהכיר את העבודה מקרוב; אולי להתלוות אליהם ליום עבודה לדוגמה.
  • לברר אודות השכלה או הכשרה נוספת – האם אני זקוק לקורס או הכשרה שיקדמו אותי לשלב הבא, ולבדוק איך ניתן לשלב לשלב את זה עם העבודה הנוכחית (אולי תואר נוסף).
  • לשתף חברים וקרובי משפחה – אולי אלה שכבר בתחום יוכלו לסייע לי בנטוורקינג או במציאת התפקיד הבא, יתנו לי טיפים או יהיו המנטורים שלי. כמו כן תמיכה ועידוד מגדילים את הסיכוי שתוכלו לבצע את המעבר בקלות ובלי הסחות דעת.
  • להתאים את קורות החיים לתפקיד החדש – מומלץ לכתוב קורות חיים מקצועיים שיתאימו למצב החדש וידגישו כישורים, הישגים וחוויות רלוונטיים עבור הקריירה הרצויה. מומלץ להדגיש מיומנויות הניתנות להעברה ולציין כיצד התפקידים הקודמים הכינו אותי לדרך החדשה. כמו כן לוודא שקורות החיים מתאימים לסטנדרטים של תחום העיסוק הספציפי. במידת הצורך כדאי לפנות למומחים שיודעים לכתוב קורות חיים מקצועיים.
  • לצבור ניסיון רלוונטי – מומלץ להתנדב, להיות פרילנסר או לקחת פרויקטים במשרה חלקית כדי לצבור ניסיון מעשי בתחום הרצוי. למידה חווייתית זו יכולה לספק חשיפה רבת ערך, לשפר את הכישורים שלך ולעזור לך לבסס אמינות בתעשייה החדשה.
  • לשמור על חשיבה חיובית ולמנף כישלונות כהזדמנויות לצמיחה ושיפור.
  • להתכונן היטב לראיון העבודה הבא.

זכרו: שינוי קריירה מוצלח דורש סבלנות, נחישות והלך רוח יזום. על ידי ביצוע שלבים אלה ומחויבות למטרות שלכם, אתם יכולים לצאת לפרק חדש ומרגש בחייכם המקצועיים.

גלגל התעסוקה – כלי שיעזור לכם בבחירת קריירה


לא משנה במה תבחרו – אני מאחלת לכם הצלחה במסע שינוי הקריירה שלכם!

זקוקים לייעוץ קריירה? אני כאן בשבילכם >

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp