איך מתפטרים? המדריך שיעזור לכם להתפטר בצורה נכונה

מדריך התפטרות ממקום העבודה

התפטרות מעבודה היא לא עניין של מה בכך

הרצון להתפטר כמעט תמיד כרוך במגוון רחב של דילמות וחששות; חלקן מוצדקות וחלקן לעיתים עלולות למנוע מאיתנו שינוי נחוץ בנתיב הקריירה.

רוב האנשים שמבקשים להתפטר ממקום העבודה אומרים לי:

  • “אני נותן את הנשמה ולא רואים אותי”.
  • “אני נותן הרבה ומקבל מעט שכר יחסית להשקעה”.
  • “ציפיתי להתקדם ובסופו של דבר גייסו מועמד מבחוץ”.
  • “החברה עוברת שינוי ארגוני ואני חושש למקומי ולמעמדי”.
  • “לקוח גדול של החברה עזב, ועכשיו כולם חשים זעזוע אז עדיף שאחפש עבודה קודם”.
  • ” הבוס שלי עצבני, כל היום צועק; אני כבר לא יכולה להכיל אותו יותר”.
  • “אין לי כוח לנסיעות”; “אין לי כוח למשמרות”; “לא רוצה יותר שיגידו לי מה לעשות”; ועוד ועוד.


לעניות דעתי כל שכיר בישראל, ולא משנה באיזה תפקיד, חשב על כך לפחות פעם אחת: האם מקום עבודה אחר יכול להיטיב איתי? האם יש תפקיד אחר שבו ארגיש יותר תורם, משמעותי ובעל ערך? מה יקרה אם לא אגיע מחר? האם ואיך יסתדרו בלעדיי?

בתהליך של כתיבת קורות חיים, כאשר עולה רגש קשה ממקום עבודה קודם, אני ממהרת לתת לו מקום; זאת מתוך הבנה שאם משהו הפריע / מפריע לי במקום הנוכחי ולא טיפלתי בו – הוא עשוי לעלות גם במקום החדש. זו הסיבה שעזיבת מקום עבודה ביוזמתי בגלל תחושה של כעס או תחושות דומות (“לא רואים אותי” או “את מי שאני”) – זו לא סיבה מספיק טובה.

אני מאמינה שכל עוד אדם נמצא במקום עבודה, גם שם יש לו עדיין מה ללמוד ולהתפתח. בסופו של דבר כולנו הגענו לעולם ללמוד משהו על עצמנו, וכל העבודה שלנו היא בסופו של דבר פנימה. כל הקושי בחוץ הוא לרוב השתקפות של אי שקט פנימי, ביני לבין עצמי.

אז מה קורה אם כלו כל הקיצין ובאמת אין ברירה? מה עושים?

  • נושמים. שוהים ברגש. לא מנסים לברוח ממנו (ואני אלופה בלברוח לעשייה כדי לא להרגיש).
  • מכינים את התשתיתהולכים לייעוץ, כותבים קורות חיים, מכינים את הקרקע; אולי אפילו קורס, לימודים או השתלמות שיסייעו לכם להתקבל לתפקיד הבא.
  • שואלים שאלות – האם אני רוצה עוד מאותו דבר או שינוי כיוון? מה יהיה המקום הבא הנכון והמדויק עבורי?
  • אחרי שיש לנו מספיק תשובות – נכתוב ונגיש מכתב התפטרות בצורה מסודרת.

הגשת מכתב התפטרות – איך נעשה זאת?

יש להתנסח בצורה מכובדת, עניינית וממוקדת. לא מומלץ להתחיל למנות את הסיבות שהובילו אתכם להחלטה; אתם רוצים להבהיר שמבחינתכם התפקיד הסתיים. לאחר מכן נגיש את המכתב למנהל הישיר שלנו, זאת על ידי קביעת פגישה מסודרת שתשלים את התהליך.

מומלץ מאוד להתחיל את הפגישה עם דברים חיוביים, כגון דברי שבח והודיה – ורק לאחר מכן להבהיר שאתם מעוניינים לסיים ולהגיש את המכתב (או לשלוח את המייל, כפי שנהוג בארגון שבו אתם עובדים). לאחר שהגשנו את המכתב שוב נחזור לטון החיובי שמשבח ומודה – כדי לשמור על אווירה נעימה ומקצועית.

בדיוק כמו בשיר של שימי תבורי – “שאם זה ייגמר, נגמור את זה יפה” – יש חשיבות מאוד גדולה להשאיר דלת פתוחה ולסיים את התפקיד בצורה יפה ומכובדת… ולא רק בשביל מכתב המלצה – אלא כי העולם קטן ועגול, ולעולם אין לדעת את מי נפגוש בתפקידים הבאים שלנו.

הודעה מוקדמת – כמה זמן התראה מראש צריך להודיע על התפטרות?

לפי חוקי העבודה בישראל, הודעה מוקדמת על התפטרות תלויה בזמן העבודה בפועל:

אם עבדתם 12 חודשים רצופים ויותר מכך, עליכם לתת חודש ימים כהודעה מוקדמת להתפטרות.

אם עבדתם פחות מ-12 חודשים, יהיה עליכם לתת יום אחד של הודעה מוקדמת עבור כל אחד מ-6 החודשים הראשונים לעבודתכם, וכן 2.5 ימי הודעה מוקדמת בגין כל חודש עבודה מלא נוסף מעבר ל-6 החודשים הראשונים.

כמו כן יש מצבים בהם חוזה העבודה מול המעסיק מגדיר תנאים נוספים להתפטרות (למרות שגם החוזה אינו יכול לחייב אתכם בהודעה מוקדמת בטווח גדול יותר מהנקוב בחוק). כדאי לעבור על החוזה לפני כתיבת מכתב ההתפטרות, כדי להיות בטוחים.

איך לבקש מכתב המלצה?

במעמד הפגישה כדאי לבקש מכתב המלצה מהמנהל / המעסיק; בייחוד אם אתם יודעים שהוא מרוצה מכם. אפשר פשוט לומר במלוא הפשטות והכנות: “אשמח מאוד אם תוכל/י לכתוב לי מכתב המלצה”. בדרך כלל זה יספיק, בהנחה שאין מטענים ומשקעים ביניכם ובין המנהל.

העברת התפקיד הלאה

הגעתם להחלטה, הגשתם את מכתב ההתפטרות ונתתם התראה מראש כפי הנדרש. כעת עליכם להמשיך לעבוד כרגיל עד שההתפטרות תיכנס לתוקף (בדרך כלל עד חודש ימים לכל היותר).

בשלב זה חשוב להיות סבלניים ונדיבים, ולהעביר הלאה את התפקיד שלכם בצורה מלאה ומכובדת למי שאמור לקבל אותו; בדיוק כפי שהייתם רוצים לקבל את תפקידכם החדש.

עדיין לא בטוחים? צריכים הכוונה לפני המהלך עצמו?
פנו אליי ואשמח לסייע >

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp