התפטרות שקטה: מה זה אומר ומה ניתן לעשות?

התפטרות שקטה

התפטרות שקטה היא טרנד חדש יחסית בשוק העבודה, המתאר מצב בו עובדים מחליטים להפסיק להשקיע מאמץ נוסף, מעבר למה שנדרש מהם.

במקום להתפטר באופן רשמי, הם פשוט “מורידים הילוך” ומפסיקים להתנדב למשימות נוספות, לענות למיילים מחוץ לשעות העבודה או להישאר שעות נוספות.

כינוי נוסף, עדכני יותר לתופעה הזו, נקרא “להתנהג / לעבוד בהתאם למשכורת”. משלמים לך שכר מינימום? ככל הנראה תעשה את המינימום הנדרש. מקבלת משכורת הייטק? כנראה שתשקיעי הרבה זמן בעבודה.

מצד אחד, התפטרות שקטה עשויה להעיד על חוסר מוטיבציה של העובד/ת. מצד שני – המטרה הנסתרת של ההתפטרות השקטה היא לגרום למעסיק להתייחס אלינו, וכך לייצר שיחת משוב או תוספת שכר והטבות. יש מצבים בהם העובד בעצם רוצה להמאיס את עצמו על המנהל – ואז הוא יפוטר ויקבל פיצויי פיטורים.

עד כמה חמורה תופעת ההתפטרות השקטה

נכון לסוף 2022, כאשר היה הרבה שיח בנושא הזה במדיה וברשתות החברתיות, נערך סקר בקרב מעל 2,000 עובדים בישראל. הממצאים העידו ששליש מהעובדים חיפשו עבודה אחרת בעודם עובדים במקום הנוכחי; חמישית מחפשים עבודה או מורידים הילוך; ועשירית כבר אוטוטו מחוץ למקום העבודה, בידיעת הבוסים.

סקר שפורסם בארה”ב ב-2022 מצא ירידה במחויבות למקום העבודה אצל בני כל הגילאים, אבל אצל בני דור ה-Y וה-Z מדווח על הירידה הגדולה ביותר במחויבות. מעל 50% אמרו שאינם מחויבים לעבודתם ויגיעו למשרד כדי לעשות את המינימום הדרוש.

סיבות להתפטרות שקטה

  • שחיקה – עובדים רבים מרגישים שחוקים כתוצאה מעומס עבודה, לחץ וסטרס. הם מרגישים שהם נותנים את כל כולם בעבודה, אבל לא מקבלים הערכה מספקת.
  • חוסר איזון בין עבודה לחיים אישיים – טשטוש הגבולות בין עבודה לחיים אישיים, כתוצאה מעבודה מהבית וטכנולוגיה זמינה 24/7. דבר זה גורם לעובדים רבים להרגיש מוצפים וחסרי אנרגיה.
  • חוסר שביעות רצון מהעבודה – עובדים רבים אינם מרוצים מהתפקיד שלהם, מהתרבות הארגונית או מהיחסים עם המנהלים שלהם.

כאן המקום לציין שבישראל עובדים 9% יותר בשנה בממוצע, בהשוואה למדינות המפותחות בארגון ה-OECD. כמובן שזה ממש לא חדש ומאשש את הסיבות להתפטרות השקטה שצוינו קודם לכן. אנחנו עובדים יותר, ובדרך כלל גם מקבלים פחות שכר בהשוואה למדינות מתקדמות – ויש לכך השפעה ניכרת על המוטיבציה ועל הרצון לתת יותר במקום העבודה.

כפי שראינו קודם, חלק ניכר מהתופעה הוא מנת חלקם של בני דור ה-Y (מילניאלים) ודור ה-Z. יחד עם כל מה שקרה בתקופת הקורונה, שהעבירה חלק משמעותי מאיתנו לעבודה מהבית, נוצרה תרבות שלמה של שחיקת סמכותם של מקומות עבודה. אם פעם מקום העבודה היה בעל חשיבות עליונה, כיום הוא רק אמצעי ולא מטרה בפני עצמה. אין פלא שרובנו מחליף מספר מקומות עבודה כל כמה שנים, בעיקר ככל שמדובר בצעירים.

הסיכונים בהתפטרות שקטה

תופעת ההתפטרות השקטה עלולה ליצור סיכונים שצריך לקחת בחשבון, הן ברמת הפרט והן ברמת העסק או הארגון:

  • פגיעה בפרודוקטיביות – עובדים שלא משקיעים את כל כולם בעבודה, עלולים לפגוע בפרודוקטיביות שלהם ושל הצוות.
  • פגיעה במורל – התנהגות של התפטרות שקטה עלולה להשפיע לרעה על המורל של שאר העובדים בארגון.
  • פגיעה בקריירה – התפטרות שקטה עלולה לפגוע בקידום ובהתפתחות המקצועית של העובד.

מה אפשר לעשות ואיך מונעים התפטרות שקטה

  • שיחה עם המנהל – חשוב לנסות לשוחח עם המנהל / המעסיק / הבוס על הסיבות לחוסר שביעות הרצון מהעבודה. ייתכן שאפשר למצוא פתרון שיאפשר לעובד/ת להמשיך לעבוד בארגון, תוך שיפור שביעות רצונו.
  • הגדרת גבולות ברורים – חשוב להגדיר גבולות ברורים בין עבודה לחיים אישיים (יחסי עבודה). לא לענות למיילים מחוץ לשעות העבודה, לא להישאר שעות נוספות ולשים דגש על זמן איכות עם המשפחה והחברים. במדינות מסוימות בעולם, כגון צרפת, יש אף חוקים שאוסרים על העובד לענות למיילים וטלפונים מחוץ לשעות העבודה.
  • חיפוש עבודה חדשה – אם כלו כל הקצין ועדיין העובד אינו מרוצה מהעבודה שלו, ייתכן שעדיף לו לחפש עבודה חדשה שתהיה מתאימה יותר לצרכים ולרצונות שלו.

אם חשבת על התפטרות שקטה, כדאי לך לזכור כי יש בכך סיכונים כגון מניעה של מכתב המלצה או לחילופין מתן המלצה שלילית עליך.

כפי שצוין יש פתרונות יצירתיים אחרים כמו שיחה עם המנהל, חיפוש עבודה חדשה או הגדרת גבולות ברורים אשר יקלו עליך.

אני כאן כדי לעזור – פנו אליי לשיחת ייעוץ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp