מה עדיף: תואר אקדמי באוניברסיטה או במכללה?

תואר אקדמי באוניברסיטה או במכללה?

יואל הגיע אליי מתוסכל.

הוא חולם להיות עורך דין כמו אבא, אך בפסיכומטרי שלו חסרות 50 נקודות כדי להתקבל לפקולטה הנחשקת באוניברסיטת תל אביב. מצד שני השנה תכף מתחילה, הרישום בעיצומו והוא לא רוצה להפסיד שנה כדי לעבור עוד פסיכומטרי.

כאן המקום לציין שלא הייתה לו בעיה להתקבל לפקולטה למשפטים במכללת קריית אונו, אך עם זאת הלימודים במכללה יקרים הרבה יותר מאוניברסיטה. כמו כן הוא היה לוחם, וחוץ ממענק השחרור הוא יכול לקבל גם מלגה מלאה של “ממדים ללימודים”.

ממש דילמה!
מה עושים?

מכללה או אוניברסיטה – יתרונות וחסרונות

מיום הקמת המדינה ועד שנות ה-90 נוסדו בה עשרה מוסדות לימוד אקדמיים, כולם אוניברסיטאות (פלוס-מינוס מוסדות שהוכשרו רק בשנים האחרונות, כגון אריאל ורייכמן). בעקבות חוק שנחקק בשנות ה-90, חלה התפוצצות אוכלוסין של מכללות. המטרה הייתה להנגיש את ההשכלה הגבוהה לכלל האוכלוסייה, וכך נוסדו עשרות רבות של מכללות בישראל.

למרות שכיום תואר אקדמי קצת ירד מגדולתו – כנראה שזה עבד, כי לשליש מהישראלים יש תואר אקדמי ברזומה (נכון ל-2021). זה אומר שרובם ככולם ככל הנראה נתקלו בשאלת בחירת המוסד בו ילמדו. זו אחת מההתלבטויות העיקריות בכל הנוגע ללימודים אקדמיים, בעיקר מכיוון שיש היצע כל כך גדול, לצד יתרונות וחסרונות בכל אחד מסוגי המוסדות הללו.

אגב, שאלת “אוניברסיטה או מכללה” היא לא ייחודית רק לנו בישראל. יש לה גם גרסה אמריקאית וככל הנראה גם גרסאות דומות במדינות נוספות. ככל שיש יותר ריבוי של מוסדות לימוד אקדמיים, כך מתעוררת וצפה השאלה הזו טרם קבלת ההחלטה. כמובן שבמדינות זרות, שרובן ככולן גדולות יותר פיזית מאשר ישראל – שאלת מקום הלימודים לעיתים נגזרת, ואף מוכתבת מראש, ממקום המגורים.

אז כדי לעשות השוואה שתקל לכם על ההחלטה, הנה כמה פרמטרים עיקריים שכדאי לקחת בחשבון.

פרמטר להשוואהאוניברסיטהמכללה
מחיר:באוניברסיטאות יש שכר לימוד אוניברסיטאי המסובסד חלקית על ידי המדינה: 10,500 ש”ח לשנה בתואר ראשון, ו-13,500 ש”ח לשנה בתואר שני.מכללה פרטית יכולה להגיע ל- 40,000 ש”ח לשנה או יותר. מכללות ציבוריות / מתוקצבות רבות מציעות שכר לימוד אוניברסיטאי, בעיקר בפריפריה.
יוקרה:תואר באוניברסיטה נחשב יוקרתי יותר, בעיקר מכיוון שהמכללות נוצרו מלכתחילה כדי להקל על רף הכניסה ללימודים אקדמיים.תואר במכללה נחשב פחות יוקרתי מאשר תואר באוניברסיטה. עם זאת, לא פחות סטודנטים בישראל בוחרים ללמוד במכללות.
תנאי קבלה:תנאי הקבלה נוקשים ומחייבים הן ציוני בגרות והן ציון פסיכומטרי. רמת הנוקשות גבוהה יותר ככל שמדובר בתחום מבוקש יותר (משפטים לעומת אמנות, למשל). יוצאת דופן היא האוניברסיטה הפתוחה, כפי שנציין בהמשך.תנאי הקבלה ברוב המכללות גמישים יותר באופן משמעותי (זו הסיבה העיקרית להקמתן מלכתחילה).
רמת החומר הנלמד:אוניברסיטה היא גוף מחקרי ורק אחר כך גוף הוראה. כמו כן לא כל חוקר טוב הוא גם מורה / מרצה טוב. עם זאת, רמת החומר באוניברסיטאות נחשבת לגבוהה יותר.מכללות עוסקות בעיקר בהוראה וכמעט לא עוסקות במחקר אך רמת החומר בהחלט גבוהה. חלק מהמרצים אף מגיע מתחום העיסוק בשוק העבודה, ומביאים איתם לא מעט ניסיון ולא רק תיאוריה.
תארים מתקדמים ומחקר:באוניברסיטה ניתן לעשות תואר ראשון, שני ושלישי כמעט בכל תחום אפשרי, ואף להפוך להיות חוקר/ת בתחום המבוקש. מעבר לכך ניתן לעשות גם פוסט דוקטורט ולהמשיך להתמקצע בתחום הנבחר.כל המכללות האקדמיות מציעות תואר ראשון; רובן מציעות גם תואר שני ורק מיעוטן מציעות גם דוקטורט. כמו כן הגיוון בתחומי הלימוד קטן משמעותית בהשוואה לאוניברסיטה, ונשען ברובו על תחומים מבוקשים ופרקטיים (לא פילוסופיה או אסטרופיזיקה).

הערה חשובה: מבחינת תנאי קבלה ופורמט הלימודים, האוניברסיטה הפתוחה היא קטגוריה נפרדת בעולם האקדמיה הישראלי. באו”פ אין תנאי קבלה משום סוג, והלימודים יכולים להתקיים בשני פורמטים עיקריים: או מסגרת מובנית של הרצאות דרך מוסד לימודים קיים, או אוסף של קורסים שמתקיימים אחת לתקופה לבחירתכם. חלק ניכר מהלימודים מתקיים בצורה של למידה עצמאית בבית, באמצעות ספרי האו”פ. יש לקחת זאת מראש בחשבון במידה ששוקלים ללמוד באוניברסיטה הפתוחה.

בסוף יואל נזכר שיש לו עוד מה לעשות בשנה הזו, מעבר לטיול קטן בחו״ל. הוא שיפר את רמת האנגלית שלו, עשה קורס עמידה בפני קהל, שיפר גם את ציון הפסיכומטרי ובחר ללמוד משפטים באוניברסיטת תל אביב; זאת מתוך הבנה שלבוגרי אוניברסיטה בתחום המשפטים, קל יותר להשתלב בסטאז’ ולמצוא עבודה.

ומה אני אומרת בנושא? בסופו של דבר, אחרי כל הקריטריונים, כל אחד ואחת יבחרו לפי הפרמטרים שמתאימים להם. יש כאלה שיעדיפו מוסד אקדמי מתוקצב כי שכר הלימוד שם סביר, ויש כאלה שדווקא היוקרה חשובה להם יותר גם במחיר של שכ”ל גבוה. יש כאלה שיעדיפו את האוניברסיטה הפתוחה לצורך גמישות ותמרון בין עבודה, משפחה ולימודים; ויש כאלה שיעדיפו מוסד לימודים על בסיס פרמטרים אחרים.

עדיין מתלבטים?
אשמח לעזור, לסייע ולכוון אתכם למטרה – צרו קשר >

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp