6 טריקים שעושים לכם בראיונות עבודה [וכדאי להכיר]

ראיון עבודה

בעולם הדינמי והמתפתח של ימינו, כבר לא מספיק רק לבדוק את קורות החיים ולזמן מועמדים לראיון עבודה. זו הסיבה העיקרית לכך שמעסיקים ואנשי כוח אדם משתמשים בדרכים נוספות, כדי לעמוד על טבעם של היושבים מולם; לעיתים קרובות בלי שהם מרגישים.

המטרה של המראיין היא להכיר את המועמד בזמן הקצר העומד לרשותו, ולראות איך הוא מגיב בסיטואציות שונות: איך הוא יושב, שותה, מתמודד עם מצבי קיצון וכן הלאה. חשוב לזכור שלמראיין אין שום אינטרס אישי בתהליך, ובטח שאין כוונה לשפוט, להאשים או סתם להעביר עליכם דאחקות. מדובר פשוט בעוד כלי המאפשר לבחון, למיין ולסנן.

מכיוון שלא כל משרה דורשת מרכז הערכה או דינמיקות קבוצתיות, על המראיינים להשתמש בטריקים אחרים שמייצרים סיטואציות שונות. לעיתים קרובות, אותם “טריקים” עלולים אפילו להכשיל את המועמד/ת ולמנוע ממנו להתקבל למשרה.

כדאי מאוד להיות מודעים מראש לאפשרות שבוחנים אתכם בראיון העבודה, הרבה מעבר למה שנראה לעין. הנה 6 טריקים של מראיינים שכדאי להיות מודעים לקיומם.

1. מציעים לכם קפה

תופעה זו, הידועה בשם “מבחן כוס הקפה”, החלה לצבור פופולריות בקרב מראיינים. בתחילת הראיון המראיין / המעסיק לוקח את המועמד/ת למטבח ומציע כוס קפה.

מבחן כוס הקפה ככל הנראה נוצר על ידי מנהל בכיר בחברה אוסטרלית. לטענתו, הטריק הפשוט הזה מעיד משמעותית על אופיו ונימוסיו של המועמד לתפקיד, אפילו יותר משאלות הראיון עצמן. מבחן זה גם יכול לנבא כמה מהר ישתלב המועמד בצוות המיועד לו.

מה המטרה? לאחר הראיון, המראיין בוחן בקפידה מה עושה המועמד/ת עם הכוס שנותרה: האם היא שואלת היכן להניח אותה? האם הוא פשוט ישאיר אותה על השולחן? האם היא תשטוף בעצמה את הכוס במטבח?

מה צריך לעשות? כמובן שהדבר הכי טוב לעשות במבחן כוס הקפה הוא לגשת למטבח בסוף הראיון, ולשטוף בעצמכם את כוס הקפה.

2. גורמים לכם להמתין

דמיינו שנקבע לכם ראיון עבודה לשעה 9 בבוקר, אבל המראיין עדיין לא התפנה גם בשעה היעודה. לא רק שאתם נאלצים להמתין כבר מההתחלה, אלא שהמראיין יוצא אליכם וממשיך לבקש “עוד 10 דקות בבקשה”… ואולי אחר כך “עוד 15 דקות” וכן הלאה.

אופציה נוספת היא להתעלם מכם אחרי שהראיון התחיל, ובעצם לגרום לכם להמתין במהלך הראיון עצמו: התעסקות במחשב, ניהול שיחת טלפון ואף עזיבת החדר.

מה המטרה? בניגוד למבחן כוס הקפה, שמתנהל על מי מנוחות, כאן בוחנים את סבלנותכם ואת יציבותכם הרגשית. אף אחד לא אוהב לחכות, בטח ובטח לא ישראלים. חוץ מזה, כמה זמן סביר לחכות לראיון עבודה? 10 דקות? ומה יקרה אם מדובר ב-30 דקות?

מה צריך לעשות? מן הסתם, לחכות. רוב הסיכויים שלא תדעו האם מדובר במבחן או במצב אמיתי שדורש עיכוב… ובכל מקרה – השאלה כמה אתם מוכנים לחכות, מעידה על כמה אתם באמת רוצים את התפקיד.

3. מרימים עליכם את הקול

אפילו בישראל הצעקנית ככל הנראה לא תגיעו למצב כזה, אבל קחו זאת מראש בחשבון: יש מעסיקים / מראיינים שינסו לטלטל אתכם באמצעות הרמת קולם.

מה המטרה? כמו כל “התנהגות חריגה” אחרת במהלך ראיון עבודה, ככל הנראה גם כאן מנסים לבחון אתכם. זוהי בעצם “מיני דינמיקה קבוצתית” שנועדה לבחון כיצד אתם מתפקדים תחת לחץ והנחתת הוראות.

מה צריך לעשות? מומלץ מאוד להמשיך להישאר רגועים ככל הניתן, ולענות בצורה רגועה ומושכלת על השאלות. אל תיסחפו רגשית אל תוך הסיטואציה, כי זה עלול להכשיל אתכם.

4. מבקשים בקשות מוזרות או מתנהגים מוזר

מועמד לעבודה סיפר לי פעם שבמסגרת ראיון עבודה קבוצתי, שאלו את כל המועמדים איך הם היו משתמשים בצורה יצירתית במדריך דפי זהב המודפס (ולא כדי למצוא עסק, כמובן). המועמד אמר שנתן כמה תשובות, כגון שימוש במדריך כמעצור דלת או כחומר שריפה.

מה המטרה? בקשות מוזרות מיועדות לבחון כמה יצירתיים אתם, ועד כמה אתם מסוגלים לחשוב מחוץ לקופסא. ייתכן שמראיין אף יבקש מכם לקפוץ החוצה מהחלון במהלך הראיון (או לפחות ינסח זאת בצורת השאלה הידועה: איך היית מגיב/ה אם יבקשו ממך לקפוץ עכשיו מחוץ לחלון).

מה צריך לעשות? לזרום עם הבקשות, כל עוד זה סביר וניתן. איש לא מצפה שתקפצו מהחלון, אלא לראות כיצד אתם מגיבים לבקשה מוזרה (לדוגמה, לשאול בחזרה: כיצד זה יעזור לחברה אם אקפוץ מהחלון). אגב, אותו מועמד שעליו דיברנו מקודם – התקבל בסוף לעבודה. היצירתיות ניצחה.

5. מכירים אתכם לצוות

ייתכן מצב שבו המראיין יבקש שתכירו את אנשי הצוות העתידיים שלכם לאחר הראיון.

מה המטרה? חשוב לזכור שגם אם זה מנוסח בצורה בקשה, זו למעשה דרישה שאתם צריכים למלא… עוד מבחן שיש לכם לעבור. למעשה המראיין רוצה שאנשי הצוות יתנו את דעתם עליכם.

מה צריך לעשות? כל עוד המשרה מספיק חשובה לכם, כמובן שתצטרכו להסכים.

6. מפילים עט על הרצפה

איך מוודאים שהמועמד/ת עירני ובעל אופי מסייע? מפילים “בטעות” עט או חפץ קטן אחר על הרצפה.

מה המטרה? לבחן עד כמה אתם מגיבים למתרחש בסביבתכם, גם אם המצב קצת מעיק (כמו ראיון עבודה). כמו כן המטרה היא לבחון עד כמה תהיו מוכנים לסייע לעמיתיכם לעבודה בהמשך.

מה צריך לעשות? מי שירכן כלפי מטה במטרה להרים את החפץ שנפל (או מי שאכן ירים אותו), ככל הנראה יהיה בעל סיכוי גדול יותר להתקבל לעומת מי שלא.


נתקלתם בעוד טריקים? רוצים הכנה מראש לפעם הבאה?
צרו איתי קשר עוד היום >>

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp