האם חשבתם פעם מהי עבודה בשבילכם?
עבורי עבודה היא ערך; עבודה היא לא רק פרנסה. עבודה זה מקום עם משמעות עם ולמען מישהו. עבודה זה שייכות, עניין, סיפוק, אתגר, כבוד ושגרה. עבודה עבורי היא החיים.
אז מה זה עבודה עבורכם?
ימי הקורונה זימנו לי כמה פגישות אונליין עם אנשים מעניינים, אשר ביקשו לחשב מסלול מחדש מבחינה תעסוקתית.
אצל מפוטרים בעקבות משבר הקורונה הרגשתי המון כעס. למה אני? למה עכשיו?
תהליך פרידה ממקום עבודה, במיוחד אצל בכירים בארגונים ו/או עובדים ותיקים במקום עבודתם – הוא לא פשוט.
מדובר על תהליך של אבל הכולל שלבי הלם, כעס, אשמה, דכאון ולבסוף קבלה.
במקרים כאלה אני מסבירה כי פיטורים הוא מצב שבו עובד סיים את השיעור או התיקון שלו באותו מקום עבודה, ולכן אומנם ניתן מקום לכל צער, כאב וכעס – אך נבין שהם אינם רלבנטיים ואינם מקדמים לשלב הבא.
ואכן, אחרי ניתוח המצב ומתן פרשנות חיובית לאותה סיטואציה, המפוטרים מצליחים לנשום ולקחת צעד אחד אחורה, המאפשר להם לראות את יתר האפשרויות והדלתות שעשויות להיפתח לפניהם.
מצב רגשי נפשי משפיע מאוד על תהליך מציאת עבודה. כמו שכתב רבי נחמן מברסלב: "אדם נמצא במקום בו נמצאות מחשבותיו". ודאו שמחשבותיכם נמצאות במקום בו אתם רוצים להיות.
לא פעם מגיעים אליי נועצים כשהם עובדים, אבל חוששים מה יהיה מחר. הם מבקשים לעדכן את קורות החיים שלהם, שמא יגיעו למצב של חל"ת, פיטורין, צמצום היקף העבודה או איבוד פרנסה. כתיבת קורות חיים או בקשה לחוות עליהם דעה, חשובה גם כדי לתכנן את הצעד הבא בקריירה וגם לדעת "מה הערך" האמיתי שלי בשוק הספציפי (בולט בעיקר בהייטק).
רוב הפונים אלי בעודם עובדים, ואני מנסה להבין מה סיבת הרצון לעזוב. לעיתים הסיבה יושבת על מערכת יחסים מאתגרת עם הבוס או עם חברים לעבודה, ובמקרים אלה אני מסבירה שכל עוד לא יתוקן אותו שיעור – הרי שהם יאלצו לחוות אותו גם במקום החדש.
הדרך להתמודד עם אתגרים אלה היא לשאול: למה זה בא לפתחי? מה עלי ללמוד מכך? האם אותה תכונה שמפריעה לי באחר מצויה בי? ואולי אני ההיפך הגמור? רק אחרי שמעבדים ומבינים את העניין הזה, אפשר לשחרר ולהמשיך הלאה.
"דומה מושך דומה" ולכן לעולם לא נראה, לא נשמע ולא נדע משהו שלא שייך אלינו. ואם משהו חיצוני לי מפעיל אותי, עליי לגלגל עיניים פנימה ולבדוק האם זה בתוכי ובאיזה אופן.
מה כדאי לי ללמוד? ייעוץ לימודים ממוקד
משבר הקורונה זימן לי פגישות אונליין גם עם צעירים או עם עובדים בתחילת דרכם, אשר מתלבטים לגבי לימודים. יש כאלה שהתחילו איזה מסלול, וגילו די בהתחלה שהוא לא בשבילם; ויש אחרים שלאור פיטורין ממקומות עבודה זמניים, הבינו שעליהם להשקיע בלימודי מקצוע על מנת להתקדם ולייצר יציבות (לא רק תעסוקתית, אלה גם כלכלית ואישית).
השלב הראשון בייעוץ לימודים הוא לבדוק מהן החוזקות שלי? מה אני אוהב? מה אני יודע? מה המציאות בשוק העבודה באותו תחום?
הדרך היא לחזק את החזק. כלומר לאתר את כל אותם הערכים, התכונות ונטיות הלב – ומשם להתקדם למקצועות המחר.
כשהגיע אליי מהנדס מכונות, שאחרי 3 שנים הרגיש מיצוי במקום העבודה וחיפש משהו מעניין ומאתגר – שוחחנו על לימודי תכנות, שהיו גם התחביב שלו. השלב הבא היה להשתלב במקום עבודה, בו ניתן לשלב פיתוח תוכנה בחברות תעשייתיות בהן יש לו ערך מוסף; וכך לבסוף הוא השתלב בעבודה בעולם הביוטק.
צעירים ומשוחררים טריים משירות צבאי שואלים אותי: "מה כדאי לי ללמוד?"
אני מחייכת תמיד ואומרת שאני מעולם לא הפסקתי ללמוד. לעיתים התחומים שלמדתי הרגישו לצופים מהצד רחוקים זה מזה, ולא קשורים האחד לשני. למדתי תמיד מה שהרגשתי שנכון ומדויק לי. מה שביקש הלב. היום, ממרום גילי, אני יודעת לומר שהכול היה כל כך מדויק וכל כך מחובר למה שאני היום.
אחרי שבדקנו את החוזקות של האדם והרצונות שלו – אנחנו מנסים להבין איך כל אלה יכולים לבוא לידי ביטוי במקצועות העתיד, שהם כל מה שקשור לדיגיטל. לדוגמה: מעצב משחקים, אדריכל דיגיטל, מנהל אווטרים, כל מה שקשור למציאות מדומה, ניהול חוויית משתמש; מקצועות כמו רופא ננו, מטיס רחפנים, מנתח מרחוק, כל מה שקשור למאריכי חיים, מנתח שכחה, מטפל במידע ועוד.
אם תרצו רשימת מקצועות מדליקים – כתבו לי ואשלח לכם. המנעד הוא רב ונרחב מאוד, ובכל מקרה הוא צריך להיות מותאם לכם; לרצונות, לחלומות וליכולות שלכם.
המלצה חשובה נוספת – לפני שאתם משקיעים 3-4 שנים בלימודים, אני מציעה לקרוא על התחום בו אתם מעוניינים. בנוסף, אם ניתן, לקחת גם סדנה או קורס קצר בעניין לפני שצוללים פנימה.
לפני השקעה של שנתיים בלימודי קוסמטיקה, שיעלו לך 10,000-15,000 שקל – תתחילו בקורס של 3 ימים ותבדקו אם זה מעניין אתכם.
כך גם בעניין השקעות, שוק הון, הוראה ועוד. ההשקעה בלימודים תמיד משתלמת.