בינה מלאכותית במקום העבודה: AI מול HR

בינה מלאכותית במקום העבודה

הבינה המלאכותית מחוללת שינויים דרסטיים בכל תחום בו היא נוגעת, ושוק העבודה והתעסוקה לא שונה. מה ההשלכות הצפויות של AI בתחום התעסוקה ואיך ניתן להיערך מראש?

השימוש בכלי AI תופס תאוצה משמעותית בשנים האחרונות, ובייחוד מאז היוולדם של כלים נגישים לציבור כגון Chat GPT, קלוד, גוגל ג'מיני, מידג'רני ועוד.

מעבר לכך, מערכות AI הממוקדות בתחומי עיסוק ספציפיים עשויות לחולל שינויים דרסטיים בתחומים אלו (כפי שמידג'רני הוא כלי ייעודי בתחום העיצוב). כאשר מדובר בעולם העבודה, לשימוש בבינה מלאכותית יכולים להיות מספר יישומים. הנה כמה מההשפעות שכבר קיימות וכן אלו החזויות לבוא בשנים הבאות.

איתור, מיון וגיוס של מועמדים לעבודה

מנהלי משאבי אנוש, הד האנטרים ומגיסי עובדים צריכים להתמודד עם כמויות גדולות של מידע הזורם אליהם ממגוון מקורות: מאות קורות חיים לכל משרה, מיון וסינון ראשוני של מועמדים, ביצוע ראיונות עבודה וקבלת ההחלטה מי הכי מתאים לכל תפקיד.

כאשר AI נכנס לתמונה, חלק ניכר מכל העומס הזה יכול להיות מוסר מכתפיהם של אנשי ה-HR בארגון. כ-81% ממנהלי ה-HR בוחנים כלי AI או כבר משתמשים בהם לשיפור יעילותם בארגון. המטרה העיקרית שהם מייעדים לכלים אלו היא ביצוע של מיון וסינון מועמדים.

אחת התחזיות בתחום גיוס העובדים היא בינה מלאכותית שתבחן את תגובות המועמדים בזמן אמת במהלך ראיון העבודה, תאתר שקרים ואף תראיין את המועמדים באמצעות שיחה קולית. יש לשער שה-AI לא יוכל להחליף לחלוטין את אנשי ה- HR, לפחות לא בשנים הקרובות; זאת כיוון שתמיד יהיה צורך בגורם אנושי כלשהו שיבחן את הממצאים ויקבל את ההחלטה הסופית מתוך ההמלצות.

אוטומציית משימות במקום העבודה

כ-10% מהעובדים בארצות הברית עלולים לאבד את תפקידיהם לטובת AI, וכ-20% מהעובדים נמצאים בתפקידים בעלי חשיפה גבוהה ל-AI – כך לפי דוח שהוכן עבור הממשל האמריקאי. הדוח צופה שחלק מהמשרות יעלמו, חלקן יעבור שינוי ובמקביל ככל הנראה יווצרו גם תפקידים חדשים. בל נשכח שעד לפני כ-20 שנה לא היה תפקיד בשם DevOps בתעשיית ההייטק, והוא נוצר בשל ביקוש חדש.

התפקידים הכי חשופים להחלפה על ידי AI הם אלו המאוישים על ידי עובדים בעלי השכלה נמוכה, העושים משימות פשוטות או כאלה שחוזרות על עצמן. לדוגמה נהגי תחבורה ציבורית, משאיות ועוד – כל אלו עלולים להיות מוחלפים על ידי בינה מלאכותית.

לאור קיומן של המכוניות האוטונומיות שהחלו להיכנס לשוק בשנים האחרונות, זו לא המצאה מנותקת מהמציאות (אם כי לאור כל התקלות במכוניות הללו, זה כנראה קצת רחוק ממה שציפו). בנוסף – כלים כגון צ'ט GPT או מידג'רני עלולים לאיים על בעלי תפקידים בתחומי העיצוב והתוכן (אם כי נכון להיום יש להיזהר מהשטויות הנפלטות לעיתים על ידי GPT, ג'מיני ודומיו – ולא לקחת כל מילה שלהם כאמת ללא פיקוח).

ככל שמדובר בתפקידים מורכבים יותר הדורשים קבלת החלטות וניהול, האיום על ידי מהפכת ה-AI קטן יותר. גם רובוטים מנתחים זקוקים לפיקוח אנושי. מי שישכיל ללמוד את כלי ה-AI השונים וליישם אותם בעבודתו, יוכל לשדרג את עצמו ולשמור על תפקידו.

כאן המקום לציין כי רבע מהעובדים ניסו או כבר משתמשים בכלי AI במקום עבודתם, במטרה לשפר את תפוקת העבודה.

הכוונה ללימודים ולעבודה

כולנו מכירים את השאלונים לאיתור העדפות מקצועיות ולימודיות, הן בכתב והן בפורמט דיגיטלי באתרים שונים. גם אני משתמשת במספר כלים ייעודיים עבור לקוחותיי המגיעים לקבלת ייעוץ תעסוקתי, כגון גלגל הקריירה, נומרולוגיה ועוד.

אם ניקח את כל סוגי השאלונים הללו ו"נלביש אותם" על כלי AI ייעודי, נוכל לסייע למתלבטים רבים בהכוונה ללימודים או במציאת העבודה המתאימה ביותר עבורם (הן בפעם הראשונה והן עבור כאלה שמעוניינים לעשות הסבה מקצועית).

עם זאת ראוי לזכור שהרמה הנוכחית של כלי ה-AI, ככל הנראה לא תוכל לספק מענה מקצועי ומדויק ללא פיקוח והכוונה מגורם מקצועי אנושי.

פיקוח על עובדים

אומנם כבר כיום יש כלים שונים המיועדים לפקח על עובדים ועל תפוקת עבודה, אך יש לשער שהבינה המלאכותית תייעל את איכות הפיקוח ורמתו. כלי AI יוכלו לעקוב אחרי ביצועי העובד, כמה פעמים ביום הוא לוקח הפסקות ולאורך כמה זמן וכן הלאה.

מיותר לציין שפלישה כזו לפרטיות העובד עלולה שלא להתקבל בסבר פנים יפות, וזה בהחלט עלול להפוך להיות יישום AI בעייתי.

רגע לפני סיום

אומנם יש אינספור התפתחויות מרגשות וחדשות בתחום ה-AI, אבל לא סתם כתבו במקורות כי הנבואה ניתנה לשוטים. איש אינו יכול לחזות במדויק את העתיד, אם כי בהחלט ניתן לנסות להעלות ניחושים מושכלים המבוססים על התפתחויות קודמות, אפשרויות יישום עתידיות וכן הלאה.

יש לשער שה-AI ישנה בצורה כלשהי את שוק העבודה וההעסקה (למעשה הוא עושה זאת כבר כיום). עלינו מוטלת ההחלטה האם להשתמש בכלים המונחים לפתחנו, לטובת פיתוח עצמי ומקצועי.

לקבלת ייעוץ פנו אליי ואשמח לעזור.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp