פיטורים לפני / אחרי מילואים: מה אומר החוק ואיך מתמודדים

כ-41 אחוזים מהמילואימניקים פוטרו או נאלצו לעזוב את עבודתם מאז תחילת המלחמה באוקטובר 2023, כך לפי נתונים שפורסמו בשירות התעסוקה במרץ 2025. בעוד שיש הגנה מסוימת בחוק המונעת פיטורים בזמן מילואים וקצת לאחריהם, לא ניתן למנוע לחלוטין מהמעסיק לפטר עובד בסופו של דבר.

החוק בישראל אוסר על פיטורין בזמן שירות מילואים, כמו גם בתקופה של 30 יום אחרי תקופת המילואים. לאחרונה הורחבה תקופה זו ל-60 יום לאחר המילואים, וזאת עבור מי שעשה לפחות 60 ימי מילואים בתקופת המלחמה הנוכחית. כמו כן אסור לפגוע בתנאי ההעסקה של מי שיצא לשירות מילואים (כגון הורדה בשכר או פגיעה בתנאים אחרים).

עם זאת, כפי שראינו, מילואימניקים רבים שקיבלו צו 8 מצאו את עצמם מפוטרים לאחר שחזרו ממלחמת חרבות ברזל. אז מה עושים?

פיצוי משרתי המילואים

סעיף 20 בחוק המילואים קובע:

תגמול והוקרה לחיילי מילואים – הבחנה מותרת
רשאים הממשלה וכן כל גוף ציבורי לקיים פעולות או לקבוע הוראות שיש בהן כדי לתגמל חיילי מילואים או להביע הוקרה כלפיהם, בהתחשב בין השאר, במספר הימים ששירתו בשירות מילואים, במשך התקופה בה שירתו בשירות מילואים, ברציפות שירות המילואים לאורך השנים, בטיבה של ההטבה שתינתן להם לפי פעולה או הוראה כאמור ובהיקפה; פעולה או הוראה כאמור שהיא סבירה ומידתית לא תיחשב הפליה אסורה

כלומר מותר לתגמל את חיילי המילואים בכל צורה שתימצא לנכון על ידי המדינה. תא"ל במיל' דני ון בירן, שהיה קצין מילואים ראשי לשעבר, טען במרץ 2025 כי יש להגדיל את דמי האבטלה למילואימניקים שפוטרו מ-70 אחוז ל-100 אחוז. מעבר לכך מבקש ון בירן לתגמל את אנשי המילואים באמצעים נוספים, כגון הטבות ייעודיות ברכישת דירה ועוד.

האם מותר לפטר עובד שהתנדב למילואים מיוזמתו?

החוק קובע שגם התנדבות נחשבת כשירות מילואים לכל עניין ודבר, ולכן המתנדבים מוגנים מפני פיטורים כפי שקבוע בחוק. כמו כן גם הם זכאים לכל ההטבות שהוגדרו עבור מי שגויס למילואים בצו 8.

כדאי לדעת: משרד הביטחון מעניק ייעוץ משפטי חינם למילואימניקים שפוטרו. פרטים באתר כל זכות >

מה עוד חשוב לדעת בנושא פיטורים בזמן מילואים?

אם מעסיק רוצה לפטר עובד לפני, במהלך או אחרי מילואים – יהיה עליו לפנות לוועדת התעסוקה במשרד הביטחון, ולהוכיח שמתקיימים תנאים מיוחדים המצדיקים פיטורין.

למעסיק אסור לפטר משרת מילואים על דעת עצמו, בלי שקיבל אישור לכך מהוועדה. מילואימניקים שפוטרו בניגוד לחוק או שספגו הרעה בתנאי ההעסקה, יכולים לתבוע את המעסיק בוועדת התעסוקה וכן להגיש תלונה במשרד העבודה.

זכויות נוספות למילואימניקים

מעבר להגנה מפני פיטורים, אנשי מילואים ובני/בנות זוגם זכאים להטבות נוספות כגון ימי היעדרות מעבודה, קבלת פיצוי כספי בשל אובדן הכנסה ועוד. פרטים נוספים באתר המילואים של צה"ל >

פיטרו אותי מהעבודה בתקופת מילואים – מה הלאה?

פיטורים זה אף פעם לא נעים, ובמיוחד אחרי שנתתם מעצמכם למדינה. בהנחה שהפיטורים לא היו מנוגדים לחוק (רצוי לוודא זאת), אני כאן כדי לעזור לכם להתמודד ולעבור לשלב הבא. איתי תקבלו ליווי תעסוקתי, כלכלי ורגשי עד שתתייצבו ותחזרו לעמוד על הרגליים.

פוטרתם בגיל 35 עד 55?
פנו אליי לקבלת ליווי מקצועי למפוטרים >

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp