מדריך חיפוש עבודה לבני נוער (14-18): זכויות, חובות ועוד

מדריך חיפוש עבודה לבני נוער 14 עד 18

בני נוער רבים מחפשים עבודה לאורך כל ימות השנה, ובעיקר בתקופות חופש וכן בקיץ. כל מה שצריך לדעת על עבודה בגיל 14 עד 18, מהן זכויותיהם של בני נוער ואיך מוצאים (ולא רק מחפשים) עבודה לצעירים.

זכויות בני נוער בעבודה

חשוב להבין מהן הזכויות שלכם כמועסקים בשוק העבודה, ואם משהו לא ברור פשוט תשאלו. חוקי תעסוקת נוער מוגדרים בחוקי העבודה של מדינת ישראל, וכל מעסיק מחויב להם לא פחות מאשר לחוקי העבודה לבוגרים.

גיל העסקה מינימלי לבני נוער

מותר להעסיק בני נוער החל מגיל 15 במהלך שנת לימודים, וכאשר מדובר בחופשות ניתן להעסיק החל מגיל 14. מי שטרם מלאו לו 15 שנים, ניתן להעסיק בעבודות קלות בלבד.

משרה מלאה לבני נוער

40 שעות עבודה בשבוע (173 שעות בחודש).

שכר מינימום לבני נוער

שכר המינימום לנערים ונערות עד גיל 18, מחושב כאחוז מסוים משכר המינימום הרגיל במשק (נכון ל-1.4.2024):

  • עד גיל 16 – 23.79 שקלים לשעה (חודשי 4,116.01 שקלים).
  • עד גיל 17 – 25.49 שקלים לשעה (חודשי 4,410.02 שקלים).
  • עד גיל 18 – 28.21 שקלים לשעה (חודשי 4,880.42 שקלים).

אסור לשלם פחות משכר מינימום גם אם המועסק מסכים לשכר מופחת, כולל תקופת התלמדות או תקופת ניסיון. בנוסף המעסיק מחויב לשלם את כל התוספות הרגילות מעבר לשכר – כגון נסיעות, שעות נוספות ועוד – כמו גם ביטוח לאומי ומס הכנסה.

מומלץ להתעדכן מעת לעת באתר כל זכות.

זכויות נוספות בעבודת בני נוער

כל הזכויות המגיעות לעובדים בוגרים: הודעה על תנאי עבודה (חוזה / הסכם), תשלום שכר במועד, תלוש שכר, הפסקות של 45 דקות כל 6 שעות עבודה, מנוחה שבועית, ימי חופש, הודעה מוקדמת לפני פיטורים / התפטרות.

איסורים בהעסקת בני נוער

באופן כללי אסור להעסיק בני נוער בלילה בין השעות 20:00 בערב עד 08:00 בבוקר למחרת. בזמני חופש האיסור חל מהשעה 01:00 בלילה עד 08:00 בבוקר.

כמו כן יש איסור העסקת בני נוער בעבודות מסוימות, כגון עבודות בנייה למשל (ראו באתר כל זכות).

אישורים נחוצים

בניגוד להעסקת מבוגרים, כאשר מדובר בבני נוער יש לספק אישורים מסוימים. ראשית – טרם ההעסקה יש לקבל אישור רפואי מרופא המשפחה. כמו כן יש להציג למעסיק תעודת זהות של הנער/ה או של ההורים, עם הפרטים שלו/ה.

תיאום ציפיות עם המעסיק

מעבר לכל החוקים שהמעסיק מחויב בהם, מומלץ מאוד לשוחח איתו מראש, להבין מה מקבלים, מהם תנאי ההעסקה, זכויות וחובות וכן הלאה. אם המעסיק מבקש מכם לחתום על חוזה או הסכם עבודה, אל תחתמו מייד אלא בקשו זמן לבדיקת החוזה יחד עם ההורים או עם גורם אחר שיכול לסייע לכם.

לא על חשבון לימודים ואורח חיים

אומנם החוק מגן על בני נוער בעבודה, אך חשוב לוודא שאכן זה כך. אם העבודה פוגעת לכם בלימודים או שאין לכם מנוחה מספקת (שאף פוגעת בשעות השינה בלילה), דברו על כך עם ההורים או עם המעסיק או עם גורם מקצועי. כמו כן אם העבודה מתנגשת בדרך כלשהי עם הערכים עליהם גדלתם, התייעצו עם מי שצריך כדי להבין היכן אתם עומדים.

איך ואיפה מחפשים עבודה לבני נוער?

בדומה לחיפוש עבודה בעולם המבוגרים, הדברים די דומים גם כאשר מדובר בבני נוער בגיל 14 עד 18. הנה כמה הצעות:

בני משפחה וחברים – האנשים הכי קרובים אלינו הם אלו שיכולים לעזור לנו הכי הרבה, ו”פה לאוזן” היא שיטה יעילה למציאת עבודה. בקשו מכל מי שאתם מכירים סיוע במציאת עבודה, הן ישירות והן במדיה חברתית: הורים, קרובי משפחה נוספים, חברים, שכנים, מכרים ועוד.

חיפוש עבודה באינטרנט – ניתן לחפש משרות לנוער בגוגל, באתרי דרושים (יש הרבה), בקבוצות דרושים בפייסבוק ועוד. לדוגמה – אתר סחבק (מקבוצת אולג’ובס) ואתר היידה מיועדים בעיקר לצעירים המחפשים עבודה. לפעמים גם פוסטים שלכם בפייסבוק, באינסטגרם או בטיקטוק עשויים להגיע לאנשים רבים שיכולים לעזור (בעיקר משפחה וחברים).

פנייה ישירה לעסקים – עברתם ליד מודעת דרושים במקום שמתאים לכם לעבודה? היכנסו לבית העסק ובררו בנוגע למשרה המוצעת. מעבר לכך עסקים רבים מחפשים בני נוער לעבודות כאלה ואחרות (בעיקר בחופשות ובעונת הקיץ), אז כדאי לברר גם במקומות אלו. קניונים ומרכזי מסחר הם מקומות מצוינים להתחיל בהם, כי הם מרכזים עסקים רבים במקום אחד. אם מצאתם משהו טוב קרוב לבית, הרווחתם בגדול.

עבודות מתאימות לבני נוער

יש אינספור אפשרויות תעסוקה לצעירים ולא ניתן למנות את כולן. הנה כמה מהעיקריות:

  • מסעדות, בתי קפה ועסקי אוכל
  • שליחויות לסוגיהן (אוכל, פרחים ועוד)
  • הדרכה (קייטנות, מתנ”סים ועוד)
  • מוכרים בחנויות (בגדים, ספרים, צעצועים ועוד)
  • רשתות גדולות (מזון מהיר, פארם, אופנה ועוד)
  • כתיבה, תרגום, שיווק, בניית אתרים ועוד
  • בתי מלון ואירוח (מגוון תפקידים)
  • בייביסיטר / דוגיסיטר / דוגווקר
  • חלוקת עיתונים / פליירים
  • שיעורים פרטיים
  • לונה פארקים
  • ועוד

רגע לפני סיום

חשוב לזכור שלרוב בני הנוער אין ניסיון קודם בעבודה, ולכן זו שאלה פחות רלוונטית בראיונות עבודה. מעסיקים שמחפשים בני נוער רוצים מישהו אמין שניתן לסמוך עליו, שלא יבריז כל שני וחמישי.

מידע נוסף ניתן למצוא באתר משרד העבודה.


מאמר זה אינו מהווה המלצה או תחליף לייעוץ משפטי או אחר.

רוצים סיוע במציאת עבודה לנוער? פנו אליי ואשמח לעזור.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp