"קיץ קיץ אל הים, קיץ קיץ כמה חם" (עפרה חזה)
הילדים יוצאים לחופש הגדול, ואנחנו ההורים מתמודדים עם תשלומים לקייטנות, מחנות קיץ, חופשה משפחתית והוצאות רבות וגדולות לצד אובדן ימי עבודה רבים.
קיץ אינו בלת"מ (בלתי צפוי), ועדיין במסגרת ניסיוני כיועצת מוסמכת לניהול תקציב ולכלכלת המשפחה – מדי קיץ אני פוגשת עוד ועוד הורים שלא התכוננו ולא נערכו בהתאם. לכן ריכזתי לכם כמה טיפים חשובים.
1 . "משעמם לי"
מומלץ לבקש מהילדים להכין רשימה של הדברים שהם רוצים לעשות בקיץ. כך אפשר לקבוע תוכנית ולהתארגן בהתאם. אולי תגלו שלילדים בכלל מספיק בילוי פעם בשבוע בבריכה, ואז המנוי שרציתם לעשות מיותר, ואפשר להסתפק בכרטיסייה לבריכה. הדבר ימנע גם את רוטינת ה 'משעמם לי'.
2. תוכנית קיץ
תפקיד ההורים לסייע לילדים בהתארגנות ובתכנון נכון. הדבר יוצר 'שקט תעשייתי' וסדר יום. הגדרת תקציב לבילויים מאפשרת לשלוט בהוצאות ולתקצב נכון. הסכום משתנה ממשפחה למשפחה ולסדרי העדיפויות שלה.
3. דמי כיס
מתן דמי כיס קבועים לילדים עושה המון סדר ושקט. הם מקבלים סכום קבוע ויודעים בדיוק מה מותר ומה לא. תיאום ציפיות הוא דבר חשוב, וכמובן שיש יוצאים מהכלל כמו למשל תקופת הבת מצוות, אז ההורים מסייעים לילד עם המתנות. דמי הקיץ יכולים להצטרף לתקציב קיץ שקבעתם לתת להם.
4. קופונים ונהנים
יש הרבה מאד מבצעים וקופונים לבילויים ולאטרקציות שונות. שווה לבדוק ולהשתמש וכך לחסוך הרבה מאד כסף.
5. בסימן שוקו ולחמנייה
כדאי לעשות סקר שוק לפני שבוחרים קייטנה, והכי חשוב- לדאוג שהילדים יהיו עם החברים שלהם. כשמסתיימות הקייטנות- קייטנת הורים היא פתרון מצוין, כשחשוב לדאוג להגדיר תקציב קבוע לבילוי, למנוע תחרות ולעודד פעילויות איכותיות עם הילדים.
6. בוקר בא לעבודה
ילדים מעל גיל 15 אפשר לעודד לעבוד ולייצר הכנסה, למשל לרחוץ מכוניות בשכונה. הדבר מחנך אותם לאחריות ולעצמאות.
7. לטיול יצאנו
טיול בחו"ל יש לתכנן בקפידה ולקחת בחשבון תוספת של 15% להוצאות לא צפויות. אפשר ומומלץ לצאת לחופשה בארץ שהיא קצת אחרת: לא רק מלונות 5 כוכבים, אלא גם טיול אוהלים, לינה בחאן וכדומה. זו דרך מצוינת לטייל, ליהנות וגם לחסוך.
8. "אימא, אני רעב"
בקיץ יש עלייה משמעותית בהוצאות על מזון. הילדים בבית, פותחים את המקרר כבילוי, וגם יוצאים יותר לאכול בחוץ. גם כאן שם המשחק הוא תכנון: אפשר לצאת לארוחות עסקיות, לדאוג לקופונים או למבצעים, לקחת גם אוכל מהבית ואפילו לצאת לבילוי אחרי שאוכלים בבית.
9. צריך או חייב?
לכולנו יש אוטומטים שגורמים לנו להוציא כסף מיותר. מומלץ לנהל רישום של הוצאות, ואפשר לעשות זאת גם באמצעות אפליקציות לטלפון הסלולארי כמו wallet או בקובץ אקסל, כדי לדעת לאן הכסף שלנו הולך. יש לי לקוח שנהג לקנות כל בוקר קפה בדרך לעבודה. זה נראה לו כמו רק 13 ₪ ביום , אבל זה מסתכם בהוצאה של מעל 3000 ₪ בשנה, שאיתם יכול היה לצאת לחופשה. כשאנחנו במרכז עם הילדים, זה רק גלידה או ברד- אבל אלו סכומים קטנים שמצטברים. חשוב שנבין האם מדובר ברצון או צורך. ברגע שאדם מתחבר לצורך המהותי שלו- הוא קונה רק מה שהוא צריך, הוא מתקרב לעצמו וגם חוסך כסף ולא קונה מיותרים. האם אני צריכה חולצה או שאני רוצה חולצה? אם צריכה- אז המחיר לא חשוב, אבל כשאנחנו מחוברים לצורך, אנחנו קונים רק מה שאנו צריכים, כיוון שהרצון כל הזמן משתנה והרבה פעמים הרצונות מיותרים.
10. חזרה לבית הספר
חשוב לתאם ציפיות ולהחליט מראש למשל על 2 פריטים שהם ממותגים. זו הוצאה גדולה, אבל לא בלתי צפויה, ואפשר להיערך אליה מראש.
והכי חשוב – שמרו על ילדיכם, תאהבו אותם וכבר בקיץ הנוכחי הכינו תקציב לשנה הבאה ולקיץ הבא. כך תוכלו לחיות בשפע וברווחה כל השנה.