כלכלת משפחה – הטרנד החדש

“מרוויחים משכורת של הייטק ונשארים ללא גרוש?”
אם גם אתם מרוויחים משכורות גבוהות ולא “גומרים” את החודש, הכתבה הזו בשבילכם.

זמן רב לא שמחתי כל-כך לקבל הזמנה לבר מצווה כמו הפעם. להזמנה צורף מכתב קצר “תודה.. בזכותך… וללא הלוואה…” ממיכל ויוסי.

יוסי ומיכל זוג אקדמאים נשואים 20 שנה ולהם 4 ילדים. הזוג הגיע אליי לייעוץ בהמלצת המנהל של יוסי במקום עבודתו. הכנסת המשפחה נטו גבוהה על פי כל מדד. למרות ההלוואות הרבות שלקחו והניסיונות לצמצם הוצאות, המינוס בבנק לא הצטמצם אלא להפך.

יוסי ומיכל יושבים מולי כעוסים ומאוכזבים. “יש לנו השנה בר מצווה לילד, הבטחנו לו נסיעה לחו”ל ומסיבה באולם כמו לאחים שלו… הוא לא מדבר אתנו…” אומר יוסי. מיכל מוסיפה, “שנינו עובדים כמו חמורים, מרוויחים מצוין ולא מרגישים שום רווחה כלכלית”. המשפחה גרה בבית פרטי במרכז הארץ, סלון עור, מסכי פלזמה בכל מקום ושתי מכוניות, כראוי לאנשים במעמדם הכלכלי והכנסתם. בשיחה הראשונה עמם עולה תמונת מצב המאפיינת את רוב המשפחות.

השאלות הבסיסיות ביותר נותרו ללא מענה – האם אתם יודעים מה סך ההכנסות שלכם? כמה אתם מוציאים ועל מה? כמה מזומן “נשפך” כל חודש? בכמה אתם מעריכים את ההוצאות השוטפות שלכם?

לאחר מספר מפגשים ועבודה מאומצת, המשפחה התחילה לאזן את ההכנסות וההוצאות, ואפילו להגיע להסדר עם הנושים והבנק. הכעסים והמתחים בין בני הזוג ועם הילדים ירדו פלאים, והתחושה שלהם “יש לנו פתאום יותר כסף לבזבז! מרגישים רווחה”. סיפור אמתי, השמות בו בדויים.

בשנים האחרונות אנו נתקלים במושג חדש שנקרא כלכלת משפחה. משקי בית התנהלו לכל אורך ההיסטוריה כיחידה כלכלית עצמאית. מה בעצם השתנה? האם מדובר בצורך ממשי, או אולי זהו טרנד חדש ולא יותר?

ישנם גורמים רבים אשר השפיעו על שינוי הדפוסים בהתנהלות הכלכלית של המשפחה, החל מתרבות השפע: החשיפה לתקשורת ובעיקר לפרסומות המשכנעות אותנו לצרוך כמה שיותר, השינוי במבנה הפנסיה (כיום מעטים יחסית מוגנים בפנסיה באחריות המדינה, פנסיה תקציבית) וכל אדם נדרש לדאוג לעצמו, מעברים, החלפת מקומות עבודה וכו’.

ועדיין לא הזכרנו את הילדים, שהפכו לשותפים פעילים ומשפיעים על סל הצריכה של המשפחה. המשפחה צריכה להתנהל היום אחרת, לחשוב לטווח הרחוק, לאזן סיכונים, לבדוק, להשוות, לשקול ולהחליט לבד בכל נושא ותחום איך ומה לבחור. השינוי המהיר שהתרחש בארץ, כמו בכל העולם, “תופס” את רוב המשפחות לא מוכנות לחופש בחירה כה נרחב ולאחריות כלכלית.

אם גם אתם “מופתעים” מההוצאה הענקית של תיקון המכונית, מהצורך להחליף את מכונת הכביסה שהתקלקלה במפתיע, או מהמינוס שלאחר חופשת הקיץ, כנראה הגעתם למקום הנכון! אתם לא היחידים. לא מדובר רק במשפחות מצוקה. כלכלת המשפחה נוגעת לכולנו. ייעוץ לכלכלת משפחה נועד להתייחס למשק הבית כאל עסק לכל דבר. יש הכנסות ויש הוצאות, ומישהו צריך לקחת אחריות ולנהל.

הייעוץ כולל שני מפגשים מרוכזים ויעילים מאוד; צריך רק לרצות לשנות. הנוסחה ברורה, יש שתי אפשרויות: לצמצם הוצאות ו/או להגדיל הכנסות. לרוב הפתרון הוא גם וגם. הסתכלות מקצועית הינה הסתכלות הוליסטית על מצב המשפחה. היועץ בודק ובוחן עם המשפחה את מצב ההכנסות, הוצאות, רמות סיכון, הגשמת יעדים לטווח קצר וארוך, חיסכון ופנסיה.

שילוב בין ייעוץ לכלכלת המשפחה ובין ליווי וייעוץ תעסוקתי, נותנים את הפתרון האידיאלי במצבים כאלה בהם משפחות לא “מצליחות לגמור את החודש”. חשיבה מחודשת, בדיקה מקיפה ושינויים לעתים קלים בדפוסי התנהלות המשפחה, עשויים ליצור שינוי משמעותי וגדול.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp