אבחון תעסוקתי – בחירת מקצוע לחיים: איך אדע מה מתאים לי?

אבחון תעסוקתי מקצועי (גם בזום)

התלבטויות בבחירת מקצוע יכולות להגיע בכל גיל ובכל מיני מצבים בחיים. פגשתי אנשים שהחליפו מקצוע לאחר תאונה, מחלה ופיטורין, אך לא בהכרח. לעיתים זו תחושת מיצוי עצמי, שעמום ורצון לשינוי.

אבחון תעסוקתי יכול לעזור לצעירים שמחפשים לראשונה את התחום המקצועי המתאים להם, וגם למבוגרים שכבר עברו כברת דרך, ומעוניינים לדעת האם כדאי להם לעשות הסבה מקצועית. אצל נשים התקופה של בין לידה ללידה עצמה, היא מעין חישוב מסלול מחדש לגבי הקריירה.

בשל המצב ניתן לקיים גם אבחון תעסוקתי מקוון – לפרטים צרו קשר >>

מטרתו של אבחון תעסוקתי היא לסייע בבחירת המקצוע המדויק לאדם לפי רצונותיו, כישוריו, יכולותיו וחוזקותיו, תוך הבנה וידע של מה נחוץ היום בשוק העבודה ואיך מגיעים לשם.

בעבר אנשים נשארו במקום עבודה אחד ובתפקיד אחד כמעט כל הקריירה, עד היציאה לפנסיה. כיום אנשים מחליפים כ-15 מקומות עבודה במהלך חייהם, ורובם – בעיקר דור ה- Y – מחליפים גם תחום מקצועי יותר מפעם אחת. בעבר בן של סנדלר הפך בהכרח להיות סנדלר, וכך גם חקלאים, נהגים בדן ובאגד ועוד.

בעיקר בעלי עסקים עצמאיים נהגו להוריש את העסק לדור ההמשך הצעיר; אולם עם השנים מקצועות מסוימים החלו להיעלם, החשיפה לטכנולוגיה וגם לגלובליזציה הביאה איתה מקצועות חדשים כישורים אחרים ועוד.


כאשר ניגשים לייעוץ תעסוקתי, צריך ראשית להבין מיהו המועמד, מהם רצונותיו ומהו המצב הנוכחי בשוק התעסוקה
. בניגוד לבחירת לימודים, שלא תמיד חייבים לשאת עמם מטען מקצועי כלשהו (אפשר לקחת קורס גם לצורכי תחביב או העשרה), בחירת מקצוע היא נושא שדורש יותר מחשבה. יותר דיוק. יותר התמקצעות. יותר מצוינות.

האבחון מחלוק לשניים: אבחון לצעירים ואבחון למבוגרים.

אבחון תעסוקתי מקוון – בחירת מקצוע לצעירים

צעירים עד גיל 30 עדיין לא הספיקו לעבור כברת דרך בקריירה, ולעיתים כל ניסיונם הוא רק עבודות מזדמנות. תפישת עולמם והבחירות המקצועיות שלהם שונות מאלה של מבוגרים. צעירים ידברו איתי על מה מכניס יותר כסף, ופחות איפה אני ארגיש משמעותי ותורם יותר.

דור ה-Y שונה בהתנהלותו מאנשים מבוגרים ממנו – פחות מקובעים על תחומים מסוימים, נעים ונדים בין מקומות עבודה ותפקידים, לא מפחדים משינויים, מהירים יותר, קולטים יותר, גמישים ומחוברים לטכנולוגיה ולסלולר.

צעירים אחרי צבא או אחרי הטיול הגדול, שעדיין לא יודעים מה ירצו לעשות בחיים – יכולים להתחיל את המסע בשאלה פשוטה: מה אני באמת אוהב? מה אני רוצה? מה יהפוך אותי לשמח ומאושר? האם אתם נוטים לתחומי הרוח והחברה, או שאתם מעדיפים את המדעים המדויקים לסוגיהם?

השאלות הראשונית האלה מאפשרת לכם לגבש דיסציפלינה ספציפית, שמתוכה ניתן לגזור תחומי עיסוק:

  • לאנשי רוח וחברה – מקצועות הייעוץ והעזרה (פסיכולוגיה, סיעוד, עריכת דין, ייעוץ ארגוני), מקצועות העיצוב (אדריכלות, עיצוב פנים, עיצוב תעשייתי, עיצוב גרפי), מקצועות הפרסום והשיווק (דיגיטל, בניית אתרים, פרסום ממומן, תקשורת), מקצועות הניהול (מנהל עסקים, כלכלה), מקצועות ההוראה וכן הלאה.
  • לאנשי המדעים המדויקים – מקצועות הרפואה, מקצועות המחשב, מדעים מדויקים (פיזיקה, כימיה, ביולוגיה), הנדסה לסוגיה (תוכנה, בניין וכו’) וכן הלאה.

אצל צעירים שנמצאים בראשית דרכם, שאלת המקצוע קשורה בדרך כלל גם לשאלת הלימודים. מכיוון שרבים בוחרים לפנות ללימודים גבוהים יותר בשלב כלשהו (אקדמאים או מקצועיים), יש סבירות גבוהה שתחום הלימודים ישיק לתחום המקצועי בו ירצו לעסוק. כמובן שלא תמיד אנחנו עוסקים בתחום שאותו למדנו, וזה גם בסדר. החיים מובילים אותנו במסלולים לא צפויים, אך אני מאמינה שאין מקרה – ה’ רקם והכל מדויק לטובתנו תמיד.

לאחר שהבנתם מה אתם רוצים, מה אתם אוהבים, צריך להבין מהו המצב הנוכחי בשוק העבודה. האם יש דרישה גבוהה לנהגי מלגזה או שעדיף ללכת על מקצועות חופשיים? האם בכלל מתאים לכם להיות עצמאים? רוב האנשים הם שכירים, משום שזה בדרך כלל נוח יותר ואינכם נדרשים לעסוק בדברים כגון ניהול עסק, מס ערך מוסף, גבייה ועוד.


לא בטוחים? עדיין מתלבטים?

אני כאן בשבילכם – יחד נבחר מה שמתאים לכם >>>

בתהליך האבחון אני משתמשת בכלים כמו נומרולוגיה, אשר מסייעת לדייק את הכיוון, וגם בכלים שפיתחתי בעצמי כגון שאלונים, גלגל הקריירה, מפת SWOT ועוד.

אבחון תעסוקתי ממוקד - הסבה מקצועית

אבחון תעסוקתי – הסבה מקצועית למבוגרים

בעוד שאצל צעירים המקצוע והלימודים בדרך כלל כרוכים אחד בשני, אצל מבוגרים שבעי-עבודה זה פחות המצב כי במהלך השנים צברו ידע וניסיון רוחבי אחר. אנשים בגילאי 30 פלוס והלאה, שעברו כברת דרך כלשהי בשוק העבודה, בדרך כלל יודעים מה הם רוצים ובעיקר מה הם לא רוצים. תפקידים מסוימים שכבר מילאנו בעבר ולא נרצה לשוב אליהם; משימות מסוימות שקוסמות לנו יותר מאחרות וכן הלאה.

למרות זאת, מבוגרים רבים מגלים שאחרי 20 שנות עבודה באותו תחום/מקצוע או באותו מקום עבודה, הדברים משתנים. פתאום יש שחיקה שמקשה על מצב העניינים; תחושת הסיפוק וההישגים לא קלה להשגה כמו פעם; נתונים משפחתיים ואחרים לעיתים מאלצים אותנו לשנות מקצוע או מקום עבודה, לעיתים מעבר דירה, רילוקיישן של בן או בת הזוג; לעיתים אחרי מחלה או תאונה מזדמנת לנו הזדמנות לחשב מסלול דווקא בזמן זה.


הסבה מקצועית או מעבר למקום עבודה חדש
, לא הופכים להיות פשוטים יותר עם הגיל: שוב לשלוח קורות חיים; שוב להתייצב לעשרות ראיונות עבודה ולפעמים אף במרכזי הערכה (תלוי בסוג התפקיד). כשאנו צעירים, בואו נודה באמת, זה בדרך כלל יותר קל. כל סבך הפרמטרים הזה מחייב בדיקה מקדימה, בטרם נענה על השאלה איזה תחום מקצועי הכי מתאים לי כרגע – אחרי 10, 20 או יותר שנות עבודה.

בניגוד למה שאולי חושבים, הסבה מקצועית בגיל מתקדם לא חייבת להיות שינוי דרסטי. לדוגמה, אם אתם עדיין רוצים לעסוק באותו תחום אבל שבעתם מבוסים ומהחתמות כרטיס – אולי כדאי לצאת לעצמאות מקצועית. אתם יכולים לעבוד מהבית, לתת ייעוץ מקצועי בתחומי מומחיותכם ועוד.

לחילופין – אם אתם אקדמאים בהכשרתכם הלימודית, יש אינספור תוכניות הסבה לאקדמאים במגוון תחומים: הסבה להייטק, הסבה להוראה וכן הלאה. כאן כבר מדובר, בדרך כלל, בשינוי מקצועי מקצה לקצה. קבוצות הפייסבוק בתחום הדרושים והתעסוקה מתמלאות לא פעם בשאלות של בני 30 פלוס, 40 ו-50 בנוגע לשאלה איזה הסבה הכי תתאים להם. יותר ויותר מבוגרים שמאחוריהם קריירה כלשהי, מסבים כיום את מקצועם. גם ברשת הלינקדאין ישנם קבוצות מקצועיות מעניינות בתחומים מסויימים.

בניגוד לצעירים, בחירת מקצוע חדש לחיים אצל מבוגרים משפיעה גם על נושאים נוספים כגון יכולת השתכרות, כלכלת המשפחה שברקע וכן הלאה. גם צעירים רווקים נדרשים לנהל את כספם וזקוקים לסיוע כלכלי – אך אפשרויות הבחירה שלהם גמישות ומגוונות יותר. המבוגר הנשוי, לעומת זאת, צריך להפעיל יותר שיקול דעת בבחירת המקצוע החדש; כזה שיאפשר לו להמשיך את רמת החיים לה הוא ומשפחתו רגילים.


מרגישים שחייבים שינוי אבל מתלבטים?

אני כאן לרשותכם >>>